Wielomiany wymierne
kacpi666xd: Znaleźć wszystkie pierwiastki wymierne wielomianu: (Zadanie z liczb zespolonych):
x4−3,3x3+2,3x2+0,6x=0 Wyciągnąłem x przed nawias i dalej nie mogę go na nic podzielić,
help!
24 sty 13:38
ABC:
po podzieleniu masz
W(x)=x
3−3,3x
2+2,3x+0,6
W(2)=8−13,2+4,6+0,6=0
dzielisz np Hornerem przez dwumian (x−2)
dostajesz rozkład:
(x−2)(x
2−1,3x−0,3)
delta ładna wychodzi 1,69+1,2=2,89 , pierwiastek 1,7
dokończ sam

tu nie ma żadnych zespolonych nawiasem mówiąc wszystkie pierwiastki
rzeczywiste
24 sty 13:57
24 sty 15:54
ABC:
Mariusz do równań piątego stopnia siądę jak się rok szkolny będzie kończył , chcę się wreszcie
zmierzyć ze sprowadzaniem do postaci specjalnej ale to kupa roboty
24 sty 16:42
Mariusz:
A co z tym równaniem różniczkowym
Gdybyśmy równanie rekurencyjne jakie otrzymałem chcieli
rozwiązywać funkcją tworzącą to dostalibyśmy
wprawdzie równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu ale policzenie całek
mogłoby być kłopotliwe
Bawiłeś się kiedyś symbolem Pochhammera
(można go wyrazić za pomocą ilorazu funkcji Γ)
24 sty 17:12