Równanie trygonometryczne
Mlody: Rozwiaz równanie 5cos2x +sinx − 1/(1−sin3(x)) w przedziale [0,2π]
24 sty 00:04
a@b:
Gdzie jest znak równości ?
24 sty 00:06
Mlody: 5cos2x +sinx − 1/(1−sin3(x)) =2
24 sty 00:29
Mariusz:
zamień cosinusa na sinusa
cos2x=1−sin2x
24 sty 02:28
Mariusz:
5cos
2x +sinx − 1/(1−sin3(x)) =2
| | 1 | |
5(1−sin2x)+sinx − |
| =2 |
| | 1−sin3x | |
| | 1 | |
5−5sin2x+sinx − |
| =2 |
| | 1−sin3x | |
| | 1 | |
−5sin2x+sinx − |
| =−3 |
| | 1−sin3x | |
(−5sin
2x+sinx)(1−sin
3x)−1=−3(1−sin
3x)
(−5sin
2x+sinx+3)(1−sin
3x)−1=0
5sin
5x−sin
4x−3sin
3x−5sin
2x+sinx+3−1=0
5sin
5x−sin
4x−3sin
3x−5sin
2x+sinx+2=0
sinx=t
5t
5−t
4−3t
3−5t
2+t+2=0
24 sty 02:41