17 sty 21:12
xyz:
bezposrednio z wykresu?
wystarczy spojrzec...
17 sty 21:17
a@b:
Takim leniem jesteś?
Wpisz tu treść zadania ,bo nikt nie ma zamiaru karku skręcić!
17 sty 21:18
xyz:
a) albo narysuj punkty w kazdej z 4 cwiartek ukladu wspolrzednych
i wyznacz z definicji
17 sty 21:19
Nikto0: a@b nie umiem obrócić zdjęć na komórce.
17 sty 21:23
V: na pewno umie ale szczytem chamstwa jest wrzucanie na zapodaju fotek całych stron i wklejanie
tu linków
może jeszcze wstawisz do góry nogami i powiesz, że nie umiemy stawać na głowie?
18 sty 10:20
18 sty 11:42
Nikto0: Czy w przypadku gdy cosinus równy jest zero to będzie się pokrywać z osią x?
18 sty 12:10
Nikto0: Dlaczego w a) r jest większe od zera? nie rozumiem
18 sty 12:20
Jerzy:
Czy ty rozumiesz głupotę tego pytania? Jak funkcja ma się pokryeać z osią?
Cz ty wogóle rozumiesz treść zadania ?
Słyszałaś coś o kole trygonometryczny, ruchomym ramieniu kąta itd ?
Czy potrafisz zdefiniować np. funkcję sinus ?
18 sty 12:22
Jerzy:
Jak promień wodzący punktu na ramieniu ruchomym może być ujemny? Włącz myślenie.
18 sty 12:23
Nikto0: To jak to zrobić?
18 sty 12:28
Nikto0: Możesz to wytłumaczyć?
18 sty 12:36
salamandra:

Idziesz odwrotnie do wskazówek zegara, ja narysowałem kąt ostry, z tego wynika, że jak
dojdziesz do osi Y, to będziesz miał kąt prosty (90 stopni)
Czyli już wiesz, że musisz analizować I−szą ćwiartkę oraz trzecią.
| | x | | y | |
Jak wiesz że cosα= |
| , sinα= |
| to już sobie powinieneś poradzić, przynajmniej ja tak |
| | r | | r | |
sobie to tłumaczyłem, jak też nie rozumiałem.
18 sty 12:36
a@b:

1/ dla α∊(0
o,180
o)
y>0 , x<0 r>0 −− bo r−− długość promienia wodzącego
| | y | |
z def. sinα= |
| ⇒ sinα>0 |
| | r | |
pozostałe podobne
18 sty 12:41
18 sty 12:43
Nikto0: A co się dzieję dla cosinus=0 stopni? Dlaczego ten cosinus też jest dodatnie?
18 sty 12:44
a@b:
Masz braki z f. trygonometrycznych
Powtórz podstawy o tych funkcjach

cos0
o=1 >0
18 sty 12:46
Nikto0: A w zadaniu Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta alfa jeśli do ramienia końcowego
należy
punkt P(−5,−12) r będzie ujemne i dlaczego?
18 sty 12:47
salamandra: r NIGDY nie jest ujemne, jak promień może być ujemny?
18 sty 12:49
a@b:
r=√(−5)2+(−12)2 =......
Dziecino.... widziałeś długość promienia r ujemną ?
18 sty 12:50
Jerzy:
Napisałem ci MYŚL ! Jak promień może być ujemny ? Czy może być okrąg o promieniu r = − 5 ?
18 sty 12:52
Nikto0: | | 12 | |
To w zadaniu z 12:47 sin alfa =− |
| |
| | 13 | |
18 sty 12:53
Nikto0: ?
18 sty 12:53
salamandra: | | y | | −12 | |
P(x,y), sinα= |
| = |
| |
| | r | | 13 | |
18 sty 12:55
Nikto0: | | 12 | |
W odpowiedziach mam sin alfa = |
| To tam jest błąd |
| | 13 | |
18 sty 12:57
a@b:

r=
√(−5)2+(−12)2=
√25+144=13
x= −5 , y= −12 , r=13
18 sty 12:57
18 sty 12:58
Nikto0: | | 12 | | 5 | | 12 | | 5 | |
sin alfa =− |
| cos alfa=− |
| tg alfa= |
| ctg alfa= |
| |
| | 13 | | 13 | | 5 | | 12 | |
18 sty 13:00
a@b:
ok
18 sty 13:03
salamandra: W pierwszej ćwiartce same plusy, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotangens a w
czwartej cosinusów (warto zapamiętać)
18 sty 13:05
Nikto0: Dziękuję.
18 sty 13:06
salamandra: cosinus*
18 sty 13:07
a@b:
18 sty 13:09
18 sty 21:09
a@b:
Najwidoczniej się nudzą

V=
d..... s zgadłam ?
18 sty 21:35