Wyznacz zbiór wartosci
Dusia: pomocy
mogłby mi ktos to rozwiazac?
Wyznacz zbiór wartości , monotonicznośc i oś symetrii funkcji f(x)=−(x−3)2+1
14 sty 19:09
14 sty 19:13
Dusia: tylko ze problem w tym ze jestem bardzo słaby i chciałbym porównac to co mi wyszło z tym co ma
wyjsc naprawde
14 sty 19:23
PW: Dusia jest bardzo słaby
14 sty 19:39
janek191:

f(x) = − ( x − 3)
2 + 1
więc
a = − 1< 0 − ramiona paraboli są skierowane do dołu, więc ZWf = ( −
∞, q>
p = 3, q = 1
zatem ZWf = ( −
∞, 1>
=================
f rośnie dla x < p , a maleje dla x > p
czyli
f ↗ w ( −
∞, 3 ), a maleje w ( 3, +
∞)
============================
oś symetrii wykresu funkcji x = p
czyli
x = 3
====
Patrz też na wykres
14 sty 21:29
V: Dusię załamało
kurtyna
14 sty 22:18