trygonometria
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.

Rozwiąż równanie sinx+cosx=1+sin2x Do momentu sinx+cosx=0 lub
sinx+cosx=1 rozumiem to zadanie
W dalszej części nie wiem o co chodzi załączam moje notatki które są dla mnie nieczytelne ale
zawierają pełne rozwiązanie
https://zapodaj.net/2509040bf4379.jpg.html tą część z tg rozumiem. Ktoś mógłby to rozwiązać dalej lub wyjaśnić mi to na podstawie
notatek?
1 sty 09:49
1 sty 11:58
Nikto0: Nie rozumiem w wyniku jakich przekształceń jest to zakreślone na czerwone dlaczego przy sinx
jest dwójka
i reszta jest podzielona przez 2
1 sty 12:10
1 sty 12:14
Bai Ping Ting:
1 sty 12:28
Szkolniak: To zakreślone na czerwono to jest wzór na sumę sinusów
1 sty 12:46
Nikto0: | | π | |
A w trzeciej linice jest 2sin |
| =√2? A potem co dalej? |
| | 4 | |
1 sty 13:28
Nikto0: | | π | | π | |
Jak potem wyliczyć to bez wykresu? Dlaczego z |
| robi się |
| ? |
| | 4 | | 2 | |
1 sty 13:55
Jerzy:
Czy ty rozumiesz jak rozwiązać to zadanie ? Zadajesz kretyńskie pytania, do jakiś twoich
bazgrołów, których sama nie rozumiesz.
1 sty 14:20
Nikto0: | | π | | π | |
Wiem już jak to wyliczyć ale dlaczego z |
| robi się |
| i nie wiem czy 13:28 |
| | 4 | | 2 | |
1 sty 14:20
Jerzy:
Po kolei. sinx + cosx = 0. Jak to rozwiązujesz to równanie ?
1 sty 14:28
Nikto0: | | π | | √2 | |
cos(x− |
| )= |
| dlaczego potem jest π/2? |
| | 4 | | 2 | |
1 sty 14:31
Nikto0: | | −π | |
sinx=−cosx tgx=−1 x= |
| +kπ |
| | 4 | |
1 sty 14:34
Jerzy:
Teraz: sinx + cosx = 1
1 sty 15:21
1 sty 15:38
1 sty 18:39
Nikto0: Nadal nie wiem dlaczego z pi/4 jest potem pi/2
1 sty 19:05
a7: | | π | |
cosx=sin( |
| −x) =sinx z wzorów redukcyjnych i potem mamy sumę sinusów |
| | 2 | |
1 sty 19:11
Nikto0: To wiem. Ale z pi/4+2kpi lub −pi/4+2kpi jest potem pi/2
1 sty 19:14
Szkolniak: W którym miejscu masz to swoje pi/2?
1 sty 19:20
Nikto0: Po wyliczeniu pi/4+2kpi lub −pi+2kpi jest x=pi/2+2kpi
1 sty 19:24
Szkolniak: Masz tak:
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ v x− |
| =− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
Przerzucasz z każdego równania − |
| na prawą stronę |
| | 4 | |
1 sty 19:30
a7: cos(x−π/4)=√2/2
x−π/4=π/4+kπ przenosimy −π/4 na prawą stronę i wychodzi
x=π/2+kπ ?
w trzecim linku (15:38) jest chyba w takim razie błąd
1 sty 19:31
Nikto0: Szkolniak a dlaczego tak?
1 sty 19:37
Szkolniak: | | π | |
Bo bierzesz wszystko co zapisujesz tam sobie w nawiasie, czyli ''cos(x− |
| )''. |
| | 4 | |
Generalnie to co wysłałaś o 15:38 jest okej, tylko błąd tkwi właśnie w tym braniu x zamiast
1 sty 19:39
Nikto0: Dziękuję.
1 sty 19:57