gg
kuku: Kule wypełnia 400l wody. Oblicz pole kuli
29 lis 20:13
29 lis 20:18
Jerzy:
Ze wzoru na objętość kuli oblicz r.Potem P 4πr2.
29 lis 20:18
kuku: nie mam kalkulatora z pierwiastkiem 3 stopnia proszę to obliczyć. pokazać co i jak
29 lis 20:20
Blee:
A kto Ci każe wyliczać pierwiastek trzeciego stopnia?
Siedzisz przed komputerem − tutaj też nie masz nigdzie programu który pozwala na obliczenie
pierwiastka trzeciego stopnia?
29 lis 20:23
Blee:
zacznijmy od tego, czy wiesz jaką objętość zajmuje 1l wody
29 lis 20:24
29 lis 20:24
a7: 4/3 πR
3=40000cm
3
4πR
2=4π(
30000π)
23
29 lis 20:29
a7:
29 lis 20:29
a7: 40000=4/3*3.14*R
3
R
3=40000/4.19≈9546,54 R≈21.25

P=4*3.14*21.25=266.9
29 lis 20:37
Blee:
a7 ... 266.9 'czego'
29 lis 20:38
a7: cm
2
29 lis 20:39
Blee:
taaaak

a 1l = ile cm
3
29 lis 20:43
a7: oj tak ech
29 lis 20:43
janek191:
Oblicz pole powierzchni kuli lub pole sfery, a nie pole kuli
29 lis 20:45
Blee:
dlatego lepiej już w dm 'jechać' zadanie i na koniec ewentualnie zamienić na inną jednostkę,
bo w końcu 1l = 1dm3 = 1'000 cm3 = 0.001 m3
29 lis 20:45
a7: jeszcze raz
400l = 400000cm
3 (1l=1dm
3=10cmx10cmx10cm)
R
3=400000/4.19≈95465.39
R≈45,70
P≈4*3.14*45,70=573,992≈574 cm
2
29 lis 20:49
Jerzy:
A kto powiedział,że pole ma być w cm2 ?
29 lis 20:54
a7:
a niby dlaczego nie? wynik dość sensowny (trochę niedokładne pierwiastkowanie trzeciego
stopnia)
29 lis 21:03
Bleee:
a7 bo już od samego początku liczysz BŁĘDNIE.
400l = 40'000 cm
3 według Twoich obliczeń
29 lis 22:35
Bleee:
Aaa... To była odpowiedź na pytanie Jerzego

cofam co pisałem przed chwilą
29 lis 22:36
Mariusz:
29 lis 2019 20:20
"nie mam kalkulatora z pierwiastkiem 3 stopnia proszę to obliczyć. pokazać co i jak"
Chcesz wiedzieć jak pisemnie wyciągać pierwiastek trzeciego stopnia
Działa to na podobnej zasadzie co wyciąganie pierwiastka kwadratowego tylko
będzie trochę więcej obliczeń
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3−1000a3=(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3−1000a3=((300a2+b2)+30ab)b
Dzielisz pierwiastkowaną liczbę na trzycyfrowe grupy
od strony przecinka podążając w obie strony
Od grupy najbardziej na lewo odejmujesz sześcian pewnej cyfry
tak aby różnica była najmniejszą liczbą nieujemną
Do różnicy dopisujesz następną grupę
Do potrojonego kwadratu aktualnego przybliżenia
dopisujesz kwadrat cyfry następnego przybliżenia
a następnie do tej liczby dodajesz potrojony iloczyn
aktualnego przybliżenia i cyfry następnego przybliżenia
przesunięty o jedną pozycję w lewo
Następnie liczbę mnożysz przez cyfrę następnego przybliżenia
Tak utworzoną liczbę odejmujesz od różnicy
cyfrę następnego przybliżenia dobierasz tak aby różnica była
najmniejszą liczbą nieujemną
Obliczenia kontynuujesz dopóki różnica będzie różna od zera i
nie uzyskasz żądanego przybliżenia
3√400=7.36806...
343
57000|(14709+210*3)*3
46017
10983000|(1598736+2190*6)*6
9671256
1311744000|(162508864+22080*8)*8
1301484032
10259968000|(162862272..+221040*.)*.
10259968000000|(1628622720036+2210400*6)*6
9771815888616
30 lis 11:16
Mariusz:
Tutaj będziesz wyciągać pierwiastek z nieco innej liczby bo to kula a nie sześcian
ale chciałem ci pokazać na przykładzie jak pisemnie wyciągać pierwiastek trzeciego stopnia
W powyższym sposobie wykorzystujemy pozycyjny zapis liczby oraz wzory skróconego mnożenia
30 lis 11:29