wielomiany
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.

Liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
4 – 7x
3 +
ax
2 + bx + 4. Znajdź pozostałe pierwiastki.
Czy mogę tutaj obliczyć W(2)=0 i z funkcji kwadratowej obliczyć a. Jak to zrobić moim sposobem
i z iloczynu pierwiastków
22 lis 12:53
Tadeusz:
... ciekawy rozkład
22 lis 12:58
Tadeusz:
Jednym ze sposobów może być wykonanie dzielenia
22 lis 13:01
Nikto0: a skąd wziąć a i b ?
22 lis 13:22
Tadeusz:
umiesz dzielić?
22 lis 13:27
Nikto0: nie bardzo wiem jak to zrobić.
22 lis 13:34
Saizou :
Skoro liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu, to
W(x)=(x−2)2(x2+cx+d)
mnożysz i przyrównujesz współczynniki
22 lis 13:46
Tadeusz:
x2−3x+1(bo dzieli sie bez reszty)
(x4−7x3+ax2+bx+4):(x2−4x+4)
−x4+4x3−4x2
−3x3+(a−4)x2+bx
3x3−12x2+12x
(a−16)x2+(12+b)x+4 gdyby pytali to z tego wyliczysz a i b
pozostaje Ci rozwiązać
x2−3x+1=0 policzysz pozostałe dwa pierwiastki
22 lis 13:53
22 lis 13:57
22 lis 13:59
22 lis 14:00
piotr: W(2)=0 ⇒ 24 – 7*23 + a*22 + 2b + 4=0
W'(2)=0 ⇒ 2(2 a + 2 (4*2 − 21)) + b =0
⇒
a = 17, b = −16
22 lis 14:02
Nikto0: Już wiem o co chodzi
27 lis 14:13