pierwiastki wielomianu
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. Liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
w(x)=x4−7x3+ax2+bx+4 znajdź pozostałe pierwiastki równania
Czy mogę tutaj szukać pierwiastków w dzielnikach wyrazu wolnego?
18 lis 19:26
ICSP: Skąd pomysł, że będą wymierne albo w ogóle będą istniały.
Proponuję użyć pochodnej :
w(2) = w'(2) = 0
18 lis 19:27
ABC:
ja będę oryginalny na siłę i coś w stylu Mariusza

(x−2)
2(x
2+px+q)=x
4−7x
3+ax
2+bx+4
po rozwinięciu strony lewej otrzymujemy:
x
4+(p−4)x
3+(−4p+q+4)x
2+(4p−4q)x+4q
porównując współczynniki po obu stronach
p=−3, q=1, a=−4p+q+4=17, b=4p−4q=−16
pierwiastki równania x
2−3x+1=0 już łatwo znaleźć
18 lis 19:46
Nikto0: Bo wydawało mi się że wyraz wolny to 4
18 lis 19:47
ABC:
no i dobrze ci się wydawało
18 lis 19:52
Nikto0: To dlaczego nie mogę szukać pierwiastków w dzielnikach wyrazu wolnego?
18 lis 20:28
ABC:
możesz szukać nikt ci nie broni, ale oprócz 2 nic tam już nie znajdziesz
18 lis 20:34
Nikto0: Czyli nie rozwiąże tak zadania. Czy ten wielomian ma jakieś inne miejsca zerowe?
18 lis 20:38
Nikto0: Ok. Dziękuję.
18 lis 20:39
ABC:
przecież ci rozłożyłem o 19:46 ale ty nie czaisz
18 lis 20:39
Mila:
1) Wykorzystując pochodną i informację, że 2 jest pierwiastkiem podwójnym
w(x)=x4−7x3+ax2+bx+4
w(2)=4a+2b−36=0
w'(x)=4x3−21x2+2ax+b
w'(2)=0⇔
4a+b−52=0
=====
4a+b=52 i
4a+2b=36
======
a=17, b=−16
w(x)=x4−7x3+17x2−16x+4
Teraz dzielisz przez (x−2)2
===================================
II sposób (żmudny, trzeba umieć dzielić)
w(x)=x4−7x3+ax2+bx+4
W(x) jest podzielny przez (x−2)2
(x−2)2=x2−4x+4
(x4−7x3+ax2+bx+4 ): (x2−4x+4)=x2−3x+(a−16)
−(x4−4x3+4x2)
=============
−3x3+x2(a−4)+bx+4
−(−3x3+12x2−12x)
===============
(a−16)x2+x*(b+12) +4
− (a−16)x2−4(a−16)x+4a−64)
===========================
((b+12+4(a−16))*x+4−4a+64) reszta ma być równa 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
((b+12+4(a−16))*x+4−4a+64) =0
((b+12+4(a−16))=0 i −4a+68=0
4a+b=52
−4a=−68
a=17 i b=52−68
a=17 i b=−16
(x4−7x3+ax2+bx+4 )=(x−2)2*(x2−3x+17−16)
(x4−7x3+ax2+bx+4 )=(x−2)2*(x2−3x+1)
x2−3x+1=0
rozwiąż
18 lis 21:25