dzielenie wielomianów
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc.

Jak podzielić wielomiany −2m
2+7m+5/2m+1
21 lis 18:18
Nikto0: Przepraszam pomyłka −2m2+7m−5/2m+1
21 lis 18:20
xyz: | | −5 | |
dopoki nie napiszesz nawiasow to w tym wyrazeniu dzielisz |
| a reszta to wielomian... |
| | 2m | |
21 lis 18:30
Nikto0: (−2m2+7m−5)/(2m+1) powinno być
21 lis 18:32
xyz: to albo zwykle dzielenie albo horner*
*horner dla przypadkow dzielenia: ax + b
dziala tak, ze po uzyskaniu wyniku trzeba
jeszcze calosc (wszystko oprocz reszty) podzielic przez 'a'
w tym wypadku ax +b = 2m + 1, wiec wszystko (procz reszty) trza podzielic przez 2
21 lis 18:36
21 lis 18:38
Mila:
Tradycyjne dzielenie:
(−2m
2+7m−5):(2m+1) = −m+4
−(−2m
2−m)
===========
8m−5
−(8m+4)
=====
−9 reszta
⇔
(−2m
2+7m−5)=(−m+4)*(2m+1)+(−9)
======================
Resztę możesz inaczej obliczyć:
2m+1=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
w(− |
| )=−2*(− |
| )2+7*(− |
| )−5=− |
| − |
| −5=−9 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lis 20:37