Wykaż, że liczba jest całkowita.
Kawka: Wykaż, że liczba : 3√√5+2 − 3√√5−2 jest całkowita.
Zastanawiam się, dlaczego sposób mojego rozumowania jest zły.
Napisałam :
3√√5+2 − 3√√5−2 = x
(51/2 + 2)1/3 − (51/2 − 2)1/3 = x
(51/2 + 2 − 51/2 + 2)1/3 = x
41/3 = x
Wtedy nie wychodzi mi liczba całkowita, cnd.
22 paź 18:56
ICSP: a3 − b3 ≠ (a − b)3
22 paź 18:58
Kawka: Okej! dziękuję bardzo!
22 paź 18:59
22 paź 19:05
22 paź 19:06
Mila:
Błędnie skorzystałaś z wzoru: (a−b)
3
I sposób:
a=
3√√5+2−
3√√5−2
(1+
√5)
3=1+3
√5+3*5+5
√5=16+8
√5=8*(2+
√5)
(
√5−1)
3=5
√5−3*5+3
√5−1=−16+8
√5=8*(
√5−2)⇔
| | (√5−1) | | (1+√5)3 | |
√5−2= |
| i √5+2= |
| |
| | 8 | | 8 | |
===============================
| | 1+√5 | | √5−1 | |
a=3√√5+2−3√√5−2=3√(1+√5)/8−3√(√5−1)3/8= |
| − |
| =1∊C |
| | 2 | | 2 | |
22 paź 19:10