f[x] a=[3,5] rownolegly do y=-1/2x +1
nick:
19 paź 17:11
KLZ: To teraz pytanie
nr 1) Wiesz co oznacza zapis f[x]?
Wiesz co oznacza zapis a=[3,5] ? bo napewno nie wspolrzedne punktu
19 paź 17:14
nick: wyznacz wzor funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt a=[3,5] i jest rownolegly do
wykresu funkcji y=−1/2 x+1
19 paź 17:15
19 paź 17:17
nick: jeśli potrafisz rozwiazac to bardzo o to proszę
19 paź 17:17
KLZ: Juz to pisalem dzisiaj
Ogolnie rownanie prostej ktora przechodzi przez dany punkt ma postac
y=a(x−x0)+y0) gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu
| | 1 | |
U nas a=− |
| bo prosta ma byc rownlegla do danej prostej i x0=3 i y0=5 |
| | 2 | |
liczymy
19 paź 17:23
nick: wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty a=[4,3] i b[1,7] dziekuje
20 paź 07:18
nick:
20 paź 07:38
20 paź 08:19
Bleee:
Tak trudno poszukać samemu odpowiedzi w spisie po lewej stronie?
20 paź 08:20