Sumy szeregow
Zewu Jun: Wiadomo jest mi ze
Pytanie nr 1
Jak do tego dojsc ?
Stosujac podobna technike mam zsumowac takie szeregi
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=1 ∞ |
| = |
| + |
| + |
| +.... |
| | (n+3)(n+7) | | 4*8 | | 5*9 | | 6*10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=1 ∞ |
| = |
| + |
| + |
| +..... |
| | n(n+1)(n+2) | | 1*2*3 | | 2*3*4 | | 3*4*5 | |
15 wrz 22:31
Blee:
drugi szereg:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| = |
| n(n+1)(n+2) | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| | A(n+2) + Bn | |
= |
| |
| | n(n+1)(n+2) | |
Więc :
A + B = 0 −> B = −1/2
2A = 1 −> A = 1/2
więc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| n(n+1)(n+2) | | 2 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
15 wrz 22:47
jc: Po prostu odejmij ułamki.
Drugie zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/391727.html
suma = 1/12
Zadanie pierwsze.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (n+3)(n+7) | | 4 | | n+3 | | n+7 | |
| | 1 | |
suma = |
| ( (1/3 − 1/7) + (1/4−1/8) + (1/5 − 1/9) + (1/6−1/10) + ... ) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
(to nie jest dowód, ale raczej wskazówka)
15 wrz 22:49
jc: Blee, proponuję dwie inne sumy do policzenia:
15 wrz 22:52
Blee:
pierwszy szereg
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (n+3)(n+7) | | n+3 | | n+7 | |
A + B = 0
7A + 3B = 1/2
4A = 1/2 −> A = 1/8
B = − 1/8
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (n+3)(n+7) | | 8 | | n+3 | | n+7 | |
15 wrz 22:52
Zewu Jun: Blee mam pytanie
To co napisales w 1 linijce to nie jest klasyczny rozklad na ulamki proste ?
Pytam bo wyzej tlumaczyles ten sam szereg
Mozesz mi to wytlumaczyc dlaczego tak ? Pozdrawiam 6latek
15 wrz 22:52
Zewu Jun: Witam
jc
15 wrz 22:53
jc: To nie jest rozkład na ułamki proste. Po prostu tak jest prościej.
Jeśli wiesz, że an=bn − bn+1 i bn →0, to ∑n=1∞ an = b1.
Dlatego zapisanie an w takiej postaci rozwiązuje zadanie.
15 wrz 22:57
Zewu Jun: jc
Czytam teraz ksiazke szeregi liczbowe Marcin Kuczma Biblioteczka Matematyczna nr 40
tam wlasnie jest takie cwiczenie i chodzilo mi o to wyprowadzenie bo autor przyjmuje ze
wszystkie te pojecia powinny byc znane zwlaszcza granice
Potem beda kryteria zbieznosci .
15 wrz 23:07
15 wrz 23:22