1 | 1 | 1 | 1 | ||||
+ | + | +...+ | |||||
2*3*4 | 3*4*5 | 4*5*6 | 98*99*100 |
1 | A | B | C | ||||
= | + | + | = | ||||
(x−1)*x*(x+1) | x−1 | x | x+1 |
A*x(x+1)+B(x−1)(x+1)+C*x(x−1) | ||
= | = | |
(x−1)*x*(x+1) |
x2(A+B+C)+x(A−C)+(A−B−C) | ||
= | ||
(x−1)*x*(x+1) |
1 | 1 | 2 | 1 | ||||
= | − | + | |||||
(x−1)*x*(x+1) | 2(x−1) | 2x | 2(x+1) |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
n(n+1)(n+2) | 2 | n(n+1) | (n+1)(n+2) |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
2*3*4 | 2 | 2*3 | 3*4 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
3*4*5 | 2 | 3*4 | 4*5 |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
98*99*100 | 2 | 98*99 | 99*100 |
1 | 1 | 1 | ||||
suma = | ( | − | ) | |||
2 | 2*3 | 99*100 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |