Równanie trzeciego stopnia.
282834: Jest sposób żeby to zrobić na poziomie liceum (p. podstawowy)?
−x3 −2x2 + 6x + 4 = 0
24 maj 18:38
24 maj 18:42
24 maj 18:45
jc: Jednym z rozwiązań jest x=2.
Zapisz ładniej równanie. x3+2x2−6x−4=0.
24 maj 18:58
janek191:
x
3 + 2 x
2 − 6 x − 4 = 0
Szukamy rozwiązania wśród dzielników liczby −4
−1,1,−2,2,−4,4
x = 2
2
3 + 2
22 − 6*2 − 4 = 8 + 8 − 12 − 4 = 0
Dzielimy przez x − 2
(x
3 +2 x
2 − 6 x − 4) : ( x − 2) = x
2 + 4 x + 2
Rozwiązujemy równanie kwadratowe:
x
2 + 4 x + 2 = 0
Δ = 4
2 − 4*1*2 = 16 − 8 = 8
√Δ =
√4*2 = 2
√2
więc
| | − 4 − 2√2 | | −4 + 2√2 | |
x = |
| = − 2 − √2 lub x = |
| = − 2 + √2 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. x ∊ { − 2 −
√2 , − 2 +
√2, 2 }
===========================
25 maj 22:06
janek191:
Tam powinno być:
x = 2
23 + 2*22 − 6*2 − 4 = 8 + 8 − 12 − 4 = 0
25 maj 22:08
Jerzy:
18:58 , matematyka to nie pokaz mody. Co oznacza :”zapisz ładniej” ?
25 maj 22:26
r: panowie, ale jemu chodzi o poziom podstawowy
a z tego co mi wiadomo, to np. dzielenie wielomianów jest w PR
25 maj 23:03
janek191:
x3 + 2 x2 − 6 x − 4 = 0
(x3 + 4 x2 + 2 x) − 2 x2 − 8 x − 4 = 0
x*( x2 + 4 x + 2) − 2*( x2 + 4 x + 2) = 0
(x2 + 4 x + 2)*(x − 2) = 0
x − 2 = 0
x = 2
====
x2 + 4 x + 2 = 0
Rozwiązanie wyżej.
29 maj 20:49
Hajtowy: Z tego co mi wiadomo to dzielenie wielomianów jest na poziomie podstawowym...

Tak było, jest i pewno dalej będzie. Poza tym dzielenie wielomianu przez dwumian to żadna
filozofia... czy schematem Hornera czy standardowym − proste jak budowa cepa...
29 maj 20:55
daras: tak ale widac 282834 to przeoczył albo morze był chory
30 maj 13:41