W okrąg wpisano trapez
Dzidek: W okrąg x2+y2−8x−−6y=0 wpisano trapez tak, że jedna podstawa trapezu jest jednocześnie
średnicą okręgu. Wiedząc że druga podstawa trapezu jest zawarta w prostej o rownaniu −2x+y=0,
oblicz pole trapezu
14 kwi 09:11
Jerzy:
I gdzie masz problem ?
14 kwi 10:05
a7: równanie okręgu (x−4)
2+(y+3)
2=5
2
O=(4,−3) r=5
−2x+y=0
średnica 2r=10
odległość punktu O od prostej y=2x (wysokość)
| | |−2*4+1*(−3)| | | 11 | |
d= |
| = |
| |
| | √25 | | 5 | |
punkty przecięcia prostej y=2x z okręgiem
x
2+4x
2−8x+12x=0
5x
2+4x=0
x(5x+4)=0
długość odcinka (drugiej podstawy) równa się 4
√5
| | 10+4√5 | | 11 | | 22√5 | |
Ptrapezu= |
| * |
| =11+ |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
14 kwi 10:55
a7: ?
14 kwi 10:55
Dzidek: Jak przekształciłeś równanie okręgu z postaci ogólnej do kanonicznej?
14 kwi 13:02
Jerzy:
(x − 4)2 − 16 + (x + 3)2 − 9 = 0
A co oznacza w treści zadania : − − 6y ?
14 kwi 13:06
Dzidek: Jerzy to miał być minus ale przez przypadek kliknąłem dwa razy. Jeszcze jak obliczył że długość
drugiej podstawy równa się 4√5?
14 kwi 13:23
Jerzy:
Policzył odległość punktów przecięcia okręgu z daną prostą.
14 kwi 13:27
a7: a jeśli mial być minus to jest źle, trzeba jeszcze raz policzyć
14 kwi 13:29
Jerzy:
Tak,bo zmienia się długość krótszej podstawy.
14 kwi 13:32
a7: równanie okręgu przekształcamy korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
(a−b)
2−a
2−2ab+b
2 nasze 2ab to 8x czyli trzeba przekształcić wzory następująco
x
2−8x=(x−4)
2−16 y
2−6y=(y−3)
2−9
więc równanie okręgu jest
(x−4)
2+(y−3)
2=5
2
O(4,3) r=5 średnica (dłuższa podstawa)=2r=10
y=2x
liczymy punkty przeciecia prostej z okręgiem czyli krótszą podstawę, podstawiamy y=2x do
równania okręgu
x
2−8x+4x
2−12x=0
5x
2−20x=0
5x(x−4)=0
x=0 lub x=4
y=0 y=8
długość tego odcinka (miedzy punktami (0,0) i (4,8) wynosi 4
√5
tutaj jak to się liczy
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
odległość środka od prostej −2x+y=0 wynosi
√5
tutaj jak to się liczy
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html
| | 10+4√5 | |
Pole trapezu= |
| √5=5(√5+2) |
| | 2 | |
14 kwi 13:50
Dzidek: a7 ale odległość środka okręgu od prostej wynosi chyba 11√5
14 kwi 14:10
a7 (2): po "korekcie" znaku przy −6y wynosi
| |−8+3| | | 5 | | 5 | | √5 | |
| = |
| = |
| * |
| = √5 |
| √5 | | √5 | | √5 | | √5 | |
14 kwi 14:14