Równania prostych
Marcin21: Punkty A= (2,0), B=(8,2), C=(6,−4) są wierzchołkami trójkąta, Wyznacz równanie prostej, w
której zawarta jest wysokość CD tego trójkąta oraz oblicz długość środkowej AE.
30 mar 16:08
Jerzy:
Zacznij od równania prostej AB
30 mar 16:20
a7:

1. robimy rysunek
2. wyznaczamy prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez punkt C
3. wyznaczamy środek odcinka BC i liczymy długość odcinka AE
2. prosta protopadła do AB
prosta AB ma równanie
y=ax+b
| | 1 | |
k{0=2a+b & 2=8a+b stąd a= |
| b=2/3 |
| | 3 | |
prosta CD ma równanie y=−3x+b i przechodzi przez punkt C
−4=−18+b b= 14
3. punkt E ma współrzędne E(7,−1)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html
długość odcinka AE wynosi
√26
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
30 mar 16:22
Jerzy:
A po co rysunek ?
30 mar 16:29
a7: nie każdy widzi co ma policzyć bez rysunku
30 mar 18:04
Jerzy:
Czy napisanie równania prostej przechodzącej przez dwa punkty wymaga rysunku ?
30 mar 18:07
6latek: Ja jestem za rysunkiem (nawet najprostszym)
Chyba ze w tresci zaznaczono( bez rysunku)
30 mar 19:08