Funkcja homograficzna
Maciess: Jak to przekształcić na postać kanoniczną?
Docelowo chce wyznaczyć dla jakiej wartości parametru a będzie miała asymptote poziomą równą 1.
23 lut 17:04
Bleee:
Licznik:
| | 1 | | a+2 | |
x − 1 = x + |
| − |
| |
| | a+1 | | a+1 | |
| | 1 | | | |
Wiec f(x) = |
| − |
| |
| | a+1 | | (a+1)x + 1 | |
23 lut 17:27
Maciess: źle przepisałem
23 lut 17:30
Mila:
A po co tak chcesz przekształcić?
23 lut 20:33
iteRacj@:
Witaj
Milu!
Chyba po to, żeby wyznaczyć wartość parametru, dla jakiej asymptotą będzie prosta y=1.
Akurat to przekształciłam, licznik wygląda tak:
| | a(a+1)+1−1 | | −1 | | a(a+1)+1 | |
x−a=x− |
| =x− |
| − |
| = |
| | a+1 | | a+1 | | a+1 | |
| | 1 | | a2+a+1 | | x(a+1) | | 1 | | a2+a+1 | |
=x+ |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
| | a+1 | | a+1 | | a+1 | | a+1 | | a+1 | |
| | (a+1)x+1 | | a2+a+1 | |
= |
| − |
| |
| | a+1 | | a+1 | |
Maciess może dokończyć.
Milu możesz teraz wpisać rozwiązanie do zadania
386280?
23 lut 20:46
Maciess: Wróciłem, przepraszam ze późno ale brak czasu na cokolwiek. Moze zeby nie było niejasnosci
wrzuce pełną tresć zadania.
Z równania (a+1)xy+y=x−a wyznacz y jako funkcje x. Dla jakiej wartosci a jest to funkcja
homograficzna? Wyznacz wartosc parametru a dla której zbiorem warrtości tej funkcji jest
R\{1}
No i jak widac nie umiałem tylko ostatniej części. Z funkcji homograficznej na lekcji za duzo
nie miałem, a asymptoty zawsze odczytywałem z postaci kanonicznej, więc i tu tak chciałem
zrobić

Moze da sie to zrobic inaczej i ja o tym nie wiem.
27 lut 16:05
iteRacj@:
| | a | |
asymptota pozioma ma wzór y= |
| |
| | c | |
| | −d | |
asymptota pionowa x= |
| |
| | c | |
Ładnie to widać w przekształceniu podanym przez
ABC w wątku
386589 22:21.
27 lut 18:46
Maciess: Dziękuje
iteRacjo znowu ratujesz mi zycie
27 lut 19:49
Mila:
Witaj
Iteracjo, niestety nie mam tego rozwiązania.
Na razie zapisane w brulionie ( jako problem) , będę myślała dalej. Pamiętam o Tobie
27 lut 21:09
27 lut 21:12