logarithms
a47: Wzory z logarytmów mniej znane/takie, których nie ma w tablicach maturalnych, a są użyteczne
poprosiłbym
17 lut 18:49
wredulus_pospolitus:
to wypisz jakie są w tablicach maturalnych
17 lut 18:55
17 lut 18:55
iteRacj@:
Oba te pierwsze wzory są przekształceniem wzoru z tablic maturalnych:
| | 1 | |
loga b= |
| a>0, b>0, a≠1, b≠1 |
| | logba | |
log
a c=log
a b*log
b c a>0, b>0, c>0, a≠1, b≠1, c≠0 do wykorzystania w wątku
386339 c/
| | 1 | |
log(am) b= |
| *logb a a>0, b>0, a≠1, b≠1, m≠0 |
| | m | |
17 lut 18:57
iteRacj@: *poprawiam przestawione symbole
| | 1 | |
log(am) b = |
| *loga b a>0, b>0, a≠1, b≠1, m≠1 |
| | m | |
17 lut 19:02
a47: w tym ostatnim, czy to nie jest potem logab1/m
17 lut 19:12
a47: b1/m
17 lut 19:13
iteRacj@: tak, dalej tak można przekształcić (jak potrzeba)
17 lut 19:16
wredulus_pospolitus:
ogólnie:
| | 1 | |
logamb = |
| logab = logab1/m |
| | m | |
17 lut 19:18