Rozwiązać równanie
dario: Rozwiązać równanie
y(1)=1
5 lut 20:16
Leszek: Podstawienie : u = y/x ⇒ y = ux ⇒ y ' = u ' x + u
5 lut 20:19
Adamm:
No przed chwilą przecież było
5 lut 20:31
Mariusz:
a było i to całkiem niedawno
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/385704.html
a jeszcze wcześniej tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/385416.html
Leszek ale to nie jest jednorodne tylko liniowe
Można wprawdzie zastosować takie podstawienie aby rozdzielenie zmiennych było możliwe
ale wygląda ono następująco
y(x)=u(x)v(x)
Różnica między tym podstawieniem a uzmiennieniem stałej jest taka że
przy uzmiennieniu stałej przyjmujemy że jedna z funkcji np v(x)
jest całką szczególną równania liniowego jednorodnego
Stosując podstawienie y(x)=u(x)v(x) tego nie zakładamy
a po podstawieniu grupujemy wyrazy tak aby możliwe było rozdzielenie zmiennych
6 lut 06:19