Rozwiazac rownanie
Dima: Prosze! Pilne! Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego zadania
| | y | |
Rozwiązać równanie: y'=y− |
| −x+2; y(1)=1 |
| | x | |
5 lut 17:49
student przed sesją: jakie równanie? Mam Ci policzyć pochodną z tego i podstawić za y=1?
5 lut 17:52
student przed sesją: pochodna po x : (y/x2)−1
pochodna po y : (x−1)/x
5 lut 17:56
Adamm:
@student
Sprawdź sobie co to są równania różniczkowe
5 lut 17:58
Twardowski z Księżyca:
student przed sesja?−nasza odbytnica
5 lut 18:06
Adamm:
ln|y| = x−ln|x|+C
1
y = C
2x
−1e
x
uzmiennianie stałej, C
2(x)
y' = C
2'(x)x
−1e
x+C
2(x)*(x
−1e
x)'
C
2'(x)x
−1e
x = −x+2
C
2'(x) = −x
2e
−x+2xe
−x
C
2(x) = x
2e
−x+C
3
y = x+C
3x
−1e
x
y(1) = 1+C
3e = 1 ⇒ C
3 = 0
więc y = x
5 lut 18:08
5 lut 18:27
Dima: Dziekuje za pomoc
5 lut 18:49