cosx | ex | xsin(x2) | ||||
1. Znalezc granicę: limx→0 ( | − | ) , limx→0 | ||||
x | sinx | x−six |
x−2 | ||
2. Zbadac funkcje: f(x)= | ||
x2+4x+4 |
cosx dx | 1 | |||
3. Obliczyc calki: ∫ | , ∫10 | dx | ||
sin3x+six | x2−4 |
y | ||
4. Rozwiązać równanie: y'=y− | −x+2; y(1)=1 | |
x |
1 | ||
y'+( | −1)y=−x+2 | |
x |
1 | ||
y'+( | −1)y=0 | |
x |
1 | ||
y'=(1− | )y | |
x |
dy | 1 | ||
=(1− | ) | ||
y | x |
ex | ||
y=C | ||
x |
ex | ||
y=C(x) | ||
x |
ex | exx−ex | x−1 | ex | |||||
C'(x) | + | C(x)−( | )C(x) | =−x+2 | ||||
x | x2 | x | x |
ex | ||
C'(x) | =−x+2 | |
x |
ex | ||
y=(x2e−x+C1) | ||
x |
ex | ||
y=x+C | ||
x |
1 | 1+t2−t2 | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
t3+t | t3+t |
1 | 1 | t | ||||
∫ | dt=∫ | dt−∫ | ||||
t3+t | t | t2+1 |
1 | ||
=ln|sin(x)|− | ln|1+sin2(x)|+C | |
2 |
1 | 1 | (x+2)−(x−2) | ||||
∫01 | = | ∫01 | dx | |||
x2−4 | 4 | x2−4 |
1 | x−2 | |||
= | ln(| | |)|01 | ||
4 | x+2 |
1 | 1 | −2 | ||||
= | (ln| | |−ln| | |) | |||
4 | 3 | 2 |
1 | ||
=− | ln(3) | |
4 |
cos(x)sin(x)−xex | ||
limx→0 | ||
xsin(x) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |