geometra analityczna prosta
Ajsza: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt B (2,3) i prostopadłej (i równoległej) do
prostej 4x−3y+1=0
19 sty 11:30
zys:
| | 4 | | 1 | |
4x−3y+1=0 ⇒ 3y=4x+1 ⇒ y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
Prostopadła do niej ma wsppółczynnik kirunkowu − |
| zayem jej wzór |
| | 4 | |
| | 3 | |
y−3=− |
| (x−2) itd  |
| | 4 | |
19 sty 11:43
Marcin : Nie rozumiem dlaczego przekształciłeś prosta na postać kierunkową ? tylko z postaci kierunkowej
da się ?
19 sty 12:09
zys:
a jakie znasz warunki prostopadłosci i równoległości
19 sty 12:15
zys:
jesli wolisz postać ogólną i rachunek wektorowy ... to do boju
19 sty 12:17
Marcin : No własnie nie znam
19 sty 12:18
19 sty 12:49
19 sty 19:50