Proste i rownania
5-latek:

Chciałbym wrocic jeszcze do rownan prostych w postaci ogolnej
mamy wektor v=[A B] jest on prostopadly do prostej Ax+By+c=0
Prosta ta przechodzi przez punkt P=(x,y)
czyli jeśli mamy podany wektor v=[A B] o znanych wspolrzednych A i B to możemy napisac
równanie prostej prostopadlej do tego wektora i przechodzącej przez punkt P
czyli równanie Ax+By+c=0
Teraz jeśli mamy podane równanie prostej Ax+By+C=0 i mamy napisac równanie prostej
prostopadlej do niej to dlaczego to równanie ma postac −Bx+Ay+C=0 ?
Ja się domyślam z etu chodzi o iloczyn skalarny wektorow ze musi być rowny 0
najpierw chciałby wyjasnic proste prostopadle , a potem proste rownolegle
24 lis 22:31
5-latek: Jeśli chodzi o równanie prostej rownoleglej do prostej
Ax+By+C=0 i przechodzącej przez punkt P to to równanie będzie miało postac
A(x−x0)+B(y−y0)+C=0
24 lis 23:09
Mila:
1)
Dla dowolnego D∊R prosta: Bx−Ay+D=0 jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0 a także:
Dla dowolnego D∊R prosta −Bx+Ay+D=0 jest prostopadła do prostej Ax+By+C=0
Iloczyn skalarny wektorów: [B,−A], [A,B]
B*A+(−A)*B=0
i
(−B)*A+A*B=0
2)
Przykład :
k: 2x+5y+4=0
m: 5x−2y+D=0 prosta m⊥k dla dowolnego D∊R
np:
5x−2y+1=0, D=1
5x−2y−6=0, D=−6
−5x+2y−6=0
24 lis 23:30
Mila:
Postać ogólna równania prostej Ax+By+C=0
2) Dla dowolnego D∊R prosta Ax+By+D=0 jest równoległa do prostej Ax+By+C=0
Przykład:
k: 2x+5y+4=0
m: 2x+5y+D=0 prosta m||k dla dowolnego D∊R
24 lis 23:32
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Czyli dobrze z tym iloczynem skalarnym . Natomiast nie wzialem pod uwagę zamiany wspolrzednych
wektora (tzn jedna tak ale drugiej nie .
dziekuje CI
24 lis 23:37
5-latek: Teraz już nie będzie zadnych wątpliwości
24 lis 23:38
Mila:
Jak ręka?
24 lis 23:38
5-latek: Jednak był zastrzyk . Do poniedziałku mam zwolnienie jeszcze . Dostalem skierowanie tez do
ortopedy ale już miejsca do końca roku nie ma

Nie wiem może pojde prywatnie (110zl wizyta i niewiadomo czy przyjmie
24 lis 23:48