prosta
salimali: Podaj wzor funkcji ktorej wykres otrzymano w wyniku przeksztalcenia paraboli o rownaniu y=x2 +
4x − 5 przez symetrie wzgledem prostej y=−5
prosze o zapisanie obliczen przeksztalcen
15 sty 20:01
wredulus_pospolitus:
y = x2 + 4x − 5 = (x+5)(x−1) ... skoro symetrię robimy względem y = −5 ... to jedno miejsce
zerowe pozostaje na tym samymi miejscu (x=−5) a drugie ląduje po drugiej stronie ... czyli z
x=1 lądujemy na x = −5 − (1 −(−5) = −5 − 6 = −11)
i otrzymujemy y = (x+11)(x+5)
15 sty 20:09
Eta:
Wredulusie ... czytanie ze zrozumieniem ! ( lub przemęczenie materii

symetria względem
y=−5 a nie
x= −5
15 sty 20:41
wredulus_pospolitus:
zmęczenie materii

... dobra ... idę oglądać jakiegoś filma
15 sty 20:42
15 sty 21:15