proste
gggg: Podaj wzór funkcji, której wykres otrzymano w wyniku przeksztalcenia paraboli o równaniu
y= x2 +4x−5 przez symetrię względem
a)osi OX
b)osi OY
c)punktu O(0,0)
d)prostej y=−5
9 gru 18:13
Janek191:

a) y = − x
2 − 4 x + 5
9 gru 18:23
gggg: ze co ?skad wzioles taki wzor nie chodzi o wykres
9 gru 18:27
Janek191:
y = − f(x)
9 gru 18:36
olekturbo: b) y = f(−x)
c y = −f(−x)
9 gru 18:37
gggg: spoko tylko wytlumacz bo ja to wiem tylko ...np w b ma byc x2+4x+5 a dlaczego nie −x2
9 gru 18:44
Janek191:

b) P = ( x, y) więc P ' = ( − x , y)
Mamy więc
( x ; y) → ( x' , y ') = ( − x ; y)
Wstawiamy do wzoru:
y = ( − x)
2 + 4*( − x) − 5 = x
2 − 4 x − 5 = f( − x)
9 gru 18:56
gggg: a c i d?
9 gru 19:19
Janek191:
a, c − postępujemy w ten sam sposób co w b).
9 gru 19:21
Janek191:
d) Zapisujemy f w postaci kanonicznej. Wyznaczamy W, następnie W ' , itd.
9 gru 19:23
gggg: hmm jakbym jescze rozumial d
9 gru 19:29
Janek191:

W = ( p; q )
q = f(p) = f(−2) = ( −2)
2 + 4*(−2) − 5 = 4 − 8 − 5 = − 9
więc
W = ( − 2, − 9)
y = ( x + 2)
2 − 9 ; a = 1
S = ( − 2 ; − 5) − środek odcinka W W' ; W ' = ( − 2 , y ')
więc
− 9 + y ' = − 10
y ' = − 1
W ' = ( − 2; − 1)
zatem
a ' = − 1
y = − ( x + 2)
2 − 1 = − ( x
2 + 4 x + 4) − 1 = − x
2 − 4 x − 5
Odp. y = − x
2 − 4 x − 5
====================
Patrz też na wykres
9 gru 19:38
gggg: no moze pomysle nad tym ale dziekuje bardzo
9 gru 19:40
Janek191:
a, b, c − widać od razu
d) − trochę bardziej skomplikowane
9 gru 19:42
Mila:

y= x
2 +4x−5
d) symetria względem prostej y=−5
Można znaleźć ogólny wzór przekształcenia albo Znaleźć obraz wierzchołka paraboli
napisać wzór paraboli w postaci kanonicznej, parabola będzie skierowana w dół, a'=−1
W=(−2,−9) poniżej osi symetrii, w odległości od osi: |−9−(−5)|=4
W'=(−2, −9+8)=(−2,−1)
Szukamy wzoru:
a'=−1
f(x)=−1*(x+2)
2−1
f(x)=−1*(x
2+4x+4)−1
f(x)=−x2−4x−5
==================
9 gru 20:42
gggg: dziekuje
9 gru 22:13