Symetria paraboli względem prostej y=-5
vedkav: Proszę o wytłumaczenie jak się przelształca parabolę przez symetrię względem prostej.
Mam takie przykład: parabola: y=x2+4x−5 symetria względem y=−5
13 sty 23:18
Jolanta: umiesz narysowac parabolę y=x2+4x−5 ?
13 sty 23:23
the foxi:
w przypadku prostych postaci y=a lub x=b, gdzie a,b∊ℛ sprawa jest prosta:
w tym przykładzie y=−5
rysujesz parabolę oraz daną prostą
tę część paraboli, co jest pod nią, odbijasz symetrycznie nad nią
a tę, która była nad prostą − odbijasz pod tę prostą
13 sty 23:24
Jolanta: Póżno jest ,umiesz czy nie ?
13 sty 23:25
Jolanta: to parabola y=x
2 przesunieta
liczymy jej wierzchołek W(p.q)
| | −Δ | |
q= |
| Δ=b2−4ac=42−(4*(−5))=36 |
| | 4a | |
policzymy w tórym miejscu przecina oś x
teraz układ wspólrzednych zaznaczassz wierzchołek x
1,x
2 rysujesz parabole
13 sty 23:37
Jolanta: po lewej stronie kliknij funkcja kwdratowa tam masz wiadomości
po narysowaniu paraboli rysujesz prosta rownoległa do osi x tak zeby przecinała os y w punkcie
−5 i dalej jak napisal the foxi
13 sty 23:40
Eta:
| | y+y' | |
W'(x , 2*(−5) −y) bo |
| =−5 |
| | 2 | |
y=x
2+4x−5 = (x
2+4x+4)−9 = (x+2)
2−9 W( −2, −9)
to W
' (−2, 2*(−5)+9) = (−2,−1)
y= −(x+2)
2−1 bo parabola ramionami do dołu
===========
13 sty 23:52
vedkav: Jolanta pewnie, że umiem, w taki sposób z rysowaniem bym sobie poradziła, dziękuję Ci za
odpowiedź, chodziło mi właśnie o ten sposób, który przedstawiła Eta, dzięki wszystkim
14 sty 11:00
Mila:

III sposób
P(x,y) −dowolny punkt
P'(x',y') punkt symetryczny do P względem prostej y=−5
S(x,−5) środek odcinka PP'
x=x'⇔
y=x
2+4x−5
(−10−y')=x'
2+4x'−5
−y'=x'
2+4x'+5
y'=−x'
2−4x'−5
Opuszczamy "znaczki"
y=−x
2−4x−5
===========
14 sty 17:35