Funkcja Liniowa
Amycus: Funkcja liniowa
Cześć, mam takie dwa podpunkty i totalnie nie mam pojęcia jak je rozwiązać. Jakaś pomoc?
Wiedząc, ze proste są równoległe rozwiąż równania
A)
f(x)=(3,5m−4)x
g(x)=−4x+5
m=?
b)
f(x)=2 i 1/6x−1
A=(5,−3)
g(x)=?
6 gru 12:00
PW: Sam wymyśliłeś to polecenie?
Nie idzie tu o rozwiązanie równania, lecz o takie dobranie współczynnika kierunkowego, aby
proste były równoległe − współczynniki kierunkowe muszę być równe, a więc
3,5m−4=−4
(tu dopiero pojawia się równanie z niewiadomą "m").
6 gru 12:06
Amycus: takie zadanie miałem na tablicy na kartkówce, miałem po prostu zad1. i ten podpunkt i zad 2 i
drugi podpunkt. Wiesz jak rozwiązać to drugie zadanie?
6 gru 12:21
6latek: A jaka byla tresc zadania nr 2 zanim podano podpunkt ?
Ja sie domyslam ale nie chce mi sie dwa razy liczyc .
6 gru 12:28
Amycus: O ile się nie mylę, to mamy znaleźć prostą prostopadłą przechodzącą przez ten punkt i
prostopadłą do f(x)
6 gru 12:29
6 gru 12:34
Amycus: A powiesz mi jak wyszło Ci x=5?
6 gru 12:35
6 gru 12:37
Amycus: dzięki wielkie, mógłbyś mi tylko jeszcze napisać, że gdyby w 1 podpunkcie te dwie proste
miałyby być do siebie prostopadłe, to wtedy:
a1*a2= −1
czyli
−4*(3,5m−4)= −1
tak?
wymnażam i wyliczam m?
6 gru 12:40
6latek:
6 gru 12:42
Amycus: dziękuje bardzo, pomogłeś mi we wszystkim <3
6 gru 12:44
6latek: Podziekuj jeszcze
PW . On zaczal Ci pomagac .
6 gru 12:50