x−1 | ||
a1=1, a2= | , | |
2x−3 |
3 | ||
2x−3≠0⇔x≠ | ||
2 |
a | x−1 | |||
q= | = | |||
a1 | 2x−3 |
x−1 | ||
| | |<1 szereg zbieżny | |
2x−3 |
x−1 | ||
−1< | <1 | |
2x−3 |
x−1 | x−1 | ||
>−1 i | <1 | ||
2x−3 | 2x−3 |
x−1 | x−1 | 3 | |||
+1>0 i | −1<0 i x≠ | ||||
2x−3 | 2x−3 | 2 |
x−1 | 2x−3 | x−1 | 2x−3 | ||||
+ | >0 i | − | <0 | ||||
2x−3 | 2x−3 | 2x−3 | 2x−3 |
x−1+2x−3 | x−1−2x+3 | ||
>0 i | <0 | ||
2x−3 | 2x−3 |
3x−4 | −x+2 | ||
>0 i | <0⇔ | ||
2x−3 | 2x−3 |
4 | 3 | 3 | ||||
x= | ,x= | , x=2, x= | ||||
3 | 2 | 2 |
4 | 3 | 3 | ||||
(x< | lub x> | ) i (x< | lub x>2) część wspólna | |||
3 | 2 | 2 |
4 | ||
x< | lub x>2 | |
3 |
x−1 | ||
stwierdzenie ,że | | |<1 jest szeregiem zbieżnym? | |
2x−3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |