unkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x)= -3x²-12x+96.
Krzysiek: unkcja kwadratowa f opisana jest wzorem f(x)= −3x²−12x+96.
a) czy funkcja ma wartość najmniejszą, czy największą? Ile ta wartość wynosi i dla jakiego
argumentu jest przyjmowana?
b)Bez obliczania wartości funkcji wykaż, że f(√3)<f(−√3).
a)
a=−3 ramiona paraboli w dół
Funkcja ta przyjmuje tylko wartosc najwiekszą.
p=−b/2a
p=12:(−6)=−2
Wartosc najwieksza funkcja przyjmuje dla x=−2
max=f(−2)=−3*4−12*(−2)+96=−12+24+96=108
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd tam się wzięła −2?
18 paź 19:53
18 paź 19:56
a7: wzory Viete'a
18 paź 19:56
Krzysiek60: Wspolrzedna x
owa wierzcholka
| | −b | | −12 | |
xw=p= |
| = −( |
| )= −2 |
| | 2a | | −6 | |
18 paź 19:58