matematykaszkolna.pl
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) Daaariuss: Witam mam problem z tym zadaniem, czy mógłbym prosić jakąś dobrą duszyczkę o rozwiązanie tego zadania i wytłumaczenie jak ogółem tego typu zadania się rozwiązuje? Oglądałem już filmiki na YouTube, ale dalej nie potrafię tego zrozumieć. 1.Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=10−6x Z góry dziękuję ślicznie i pozdrawiam! ~Daaariuss
15 paź 18:31
uwazny: liczba pod pierwiastkeim parzystego stopnia nie moze ujemna zateam rozwiazeujesz nierownoisc : 10 − 6x ≥ 0
15 paź 18:34
15 paź 18:35
the foxi: dziedzina funkcji to zbiór wszystkich argumentów, dla których możemy obliczyć jej wartość z pierwiastkiem niuans był taki, że nie możemy określić wartości pierwiastka parzystego stopnia z liczby ujemnej zatem to co pod pierwiastkiem≥0 10−6x≥0 6x≤10
 5 
x≤

3 
i to by było na tyle − gdy widzisz pierwiastek parzystego stopnia, musisz pamiętać, że wszystko, co pod nim się znajduje musi być większe lub równe zero emotka
15 paź 18:35
Daaariuss: Super, dziękuję ślicznie za odpowiedzi, a jeżeli nie mógłbym skrócić liczb to wtedy z przykładem 9−5x wynik byłby następujący?
 9 
x≤

5 
Dobrze to zrozumiałem?
15 paź 18:49
uwazny: wynik ok. nie za bardzo wiem co miales na mysli piszac 'skrocic liczb' .
15 paź 18:51
the foxi: dobrze emotka
15 paź 19:02