tryg
Karol: Wyznacz zbiór wartości funkcji
a)y = sinx + cosx
| | π | | π | |
b) y = sin(x− |
| ) + sin(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
Nie mam pojęcia jak zabrac się za to zadanie, proszę o jakieś wskazówki
11 paź 20:52
11 paź 20:56
the foxi:
3670 ← tu poprawny link
11 paź 20:56
Janek191:
| | π | |
a) y = sin x + cos x = √2 sin ( |
| + x) |
| | 4 | |
więc
ZW = < −
√2 ,
√2 >
11 paź 20:57
Janek191:

b) Zastosuj wzór na sumę sinusów

Wykres do a)
11 paź 21:00
Karol: | | π | |
w b) wyszło mi 2sinx*cos |
| i nie wiem co dalej  |
| | 12 | |
11 paź 21:14
Karol: już jasne, wiem gdzie robiłem bład
11 paź 21:18
Karol: jednak jeszcze potrzebuję pomocy
| | π | |
mam 2sinx*cos |
| jak z tego dojść do rozwiązania <−√3,√3>? |
| | 6 | |
11 paź 21:22
the foxi:
| | π | | √3 | |
2sinx*cos |
| =2sinx* |
| =√3sinx |
| | 6 | | 2 | |
11 paź 21:23
11 paź 21:24
karol:
| | √3 | |
y=2sinx* |
| = √3sinx Zw=<−√3, √3> |
| | 2 | |
11 paź 21:25
Karol: jak interpretować ten "x" przy sin? bo z tym mam problem
11 paź 21:25
Krzysiek60: Funkcja y=sin jako taka nie istnieje
Musi posiadac argument .Tym argumentem jest (x)
y= sin(x)
11 paź 21:27
Karol: dobra, dzięki
11 paź 21:29