stożek
zosia:

mam takie zadanie kąt przy wierzchołku ma 60 stopni a tworząca ma 12 cm oblicz promień podstawy
i pole boczne
pomóżcie proszę mam jutro sprawdzian a nie ogarniam tego zadania
przepraszam za rysunek ale to kółko na dole to podstawa i zaznaczyłam gdzie jest kąt 60
7 paź 17:15
zosia:

nie wiem dlaczego nie ma rysunku rysowalam ale nie wyszło
7 paź 17:24
zosia: nie wiem czy liczyć to z łuku czy z trójkąta równobocznego
proszę o pomoc nigdy się na Was nie zawiodłam...
7 paź 17:35
Pytający:

Z twierdzenia cosinusów (
543) oblicz średnicę. Reszta:
1003.
7 paź 17:52
zosia: jestem z gimnazjum i nie miałam sinusów i nie wiem co to (543)
7 paź 17:53
zosia: jak nie możecie mi pomóc to przepraszam
7 paź 17:54
zosia: nie wiem wyszło mi H=6√3 Pp=36pi a Pb=73pi nie wiem, chyba żle.....?
7 paź 18:07
Pytający:
No tak, przecież to trójkąt równoboczny i można prościej, masz rację.

Czyli:
2r=12
r=6
P
p=πr
2=36π
P
b=πrl=72π
7 paź 19:03
7 paź 19:18
Pytający:
Wszystko, co wyżej pisałem jest dobrze, ale nie trzeba z twierdzenia cosinusów. Wystarczy
zauważyć, że jest to trójkąt równoramienny, więc dwa pozostałe kąty mają miarę
| | 180o−60o | |
|
| =60o, a zatem jest to trójkąt równoboczny i dalej już z górki, jak wyżej. |
| | 2 | |
7 paź 19:29
zosia: ok dziękuję
7 paź 19:53