Rozwiąż wielomian
Meumann: 21x3 − 64 x2 − 64x − 64 = 0
Wiadome jest, że trzeba to zrobić metodą grupowania, a ostatecznie x =4.
To, czego nie wiem, to od czego zaczynać przy wielomianach, w których jedynym rozsądnym czasowo
rozwiązaniem jest grupowanie.
Czy jest jakiś sposób albo jakiś algorytm aby ułatwić tego typu zadania?
27 wrz 19:20
27 wrz 19:41
Mila:
21x3 − 64 x2 − 64x − 64 = 0
Z grupowaniem raczej ciężko, korzystamy z tw. Bezouta
Wielomian : W(x)= 21x3 − 64 x2 − 64x − 64 ma całkowite współczynniki,
szukamy pierwiastka wśród dzielników liczby 64
W(±1)≠0, W(±2)≠0
W(4)=21*64−64*(16+4+1)=21*64−64*21=0
Wielomian jest podzielny przez (x−4)
21 −64 −64 −64 x=4
21 20 16 0
w(x)=(x−4)*(21x2+20x+16)
21x2+20x+16=0
Δ=400−4*64*21<0 brak rozwiązań równania
27 wrz 22:53
Mariusz:
Pierwszym krokiem będzie przekształcenie równania w ten sposób aby
współczynnik przy x2 był zerowy
Z wzorów skróconego mnożenia wiesz że wielomian trzeciego stopnia łatwo
rozłożyć gdy jest przedstawiony w postaci sumy bądź różnicy sześcianów
więc starasz się go przedstawić w tej postaci
(suma bądź różnica sześcianów funkcji liniowej)
Z trygonometrii wiesz że cos(3θ) można przedstawić za pomocą
złożenia wielomianu trzeciego stopnia i funkcji cos(θ)
Z trygonometrii korzystasz gdy równanie kwadratowe otrzymane podczas
sprowadzania wielomianu trzeciego stopnia do sumy sześcianów
nie będzie miało rzeczywistych pierwiastków
Na równanie czwartego stopnia działa podobny pomysł
Z wzorów skróconego mnożenia wiesz że wielomian czwartego stopnia łatwo
rozłożyć gdy jest przedstawiony w postaci różnicy kwadratów
więc starasz się go przedstawić w tej postaci
Tutaj przydatne będą wzory skróconego mnożenia na kwadrat sumy bądź różnicy
oraz wyróżnik trójmianu kwadratowego
W przypadku równania czwartego stopnia
możesz też wymnożyć dwa trójmiany kwadratowe w postaci ogólnej i porównać współczynniki
ale sposób ten wymaga na ogół więcej obliczeń niż sprowadzenie do różnicy kwadratów
28 wrz 06:40
PW: Mamy proste zadanie − znaleźć miejsca zerowe wilomianu W.
Sensowne jest sprawdzenie czy pierwiastkiem jest któryś z dzielników liczby 64 (twierdzenie o
wymiernych pierwiastkach wielomianu).
Szybko znajdujemy, że pierwiastkiem jest liczba 4.
Jeżeli dodamy do tego, że
W'(x) = 63x2−128x−64 > 0
dla wszystkich x∊R (bo Δ<0), to koniec zadania − funkcja W(x) jest rosnąca, a więc 4 jest
jedynym miejscem zerowym.
28 wrz 10:24
PW: Oj, głupstwo napisałem, Δ>0, a więc W(x) nie jest rosnąca na całej osi. Tak łatwo się nie
da.
28 wrz 10:36