macierz
qwerty: Co z robic z wyznacznikiem macierzy: m2+2m−1
a musze obliczyc dla jakiej wartosci parametru m uklad rownan jest ukladem cramera i dla
wyznaczonej wartosci rozwiazac ten uklad.
zatrzymalam sie na wyznaczniku mimo ze ogolnie wiem jak to sie robi.
Byłby ktos w stanie pomoc? Bede wdzieczna
2 sie 20:09
2 sie 20:38
qwerty: niesetety wyszla mi delat, na stronie nie ma wzmianki o delcie
2 sie 20:43
mat: 
napisz swoje obliczenia
2 sie 20:57
2 sie 20:57
2 sie 20:58
qwerty: więc było równanie:
{mx1−x3=5
{−2x1+x2+x3=m
{x1+mx2+2mx3=−3
det= m2+2m−1
wiem ze det musi byc rozny od zera, proste przyklady normalnie rozwiazuje, tego nie wiem jak
ogarnac, jakby ktos chociaz kawalek rozwiazal dla przykladu to zrozumiem
2 sie 21:15
qwerty: i nie wiem czy tu z delty liczyc czy cos innego
2 sie 21:17
iteRacj@:
u mnie wyznacznik tej macierzy wynosi m2+2m+1, więc wyróżnik nie jest potrzebny:
m2+2m+1≠0
(m+1)2≠0
m≠−1 czyli dla m∊R\{−1} masz układ Cramera i możesz zastosować wzory Cramera
2 sie 22:13
qwerty: czyli teraz żeby rozwiązać układ równań moge podstawić kazda liczbe za m prócz −1?
I dziekuje bardzo za rozwiazanie, bardzo mi pomogło
2 sie 23:12
ite:
w poleceniu masz powiedziane, żeby
1/ obliczyć dla jakiej wartości parametru m układ równań jest układem Cramera
to już wiadomo: m≠−1 czyli dla m∊R\{−1}
2/ dla wyznaczonej wartości rozwiązać ten układ
żeby rozwiązać układ równań nie podstawiasz za m konkretnej liczby innej niż (−1)
ale pamiętając o warunku m≠−1 stosujesz wzory Cramera
czyli obliczasz det x1, det x2, det x3, a potem wyliczasz wartość niewiadomych x1,...
3 sie 10:19
qwerty: Więc podstawiam (−1)? Nie wiem czy dobrze zrozumiałam
3 sie 12:11
qwerty: I co jeśli wyszłyby mi 2 liczby? Np m różne od 2 i m różne od 9?co wtedy postawić? Bez różnicy
Która z tych liczb?
3 sie 12:12
ite:
Będę używać oznaczeń, które są stosowane tutaj
http://matematykadlastudenta.pl/strona/474.html .
Polecenie: rozwiązać podany układ równań, stosując wzory Cramera
− mamy już obliczony wyznacznik główny W=m
2+2m+1=(m+1)
2
− oblicz W
x1, W
x2, W
x3
− dodaj warunek W≠0 czyli m≠−1, żeby móc zastosować poniższe wzory
| | Wx1 | | Wx2 | | Wx3 | |
− oblicz x1= |
| , x2= |
| , x3= |
| |
| | W | | W | | W | |
wpisz tutaj wyniki, zobaczymy, czy dostaniesz konkretne liczby, czy wyniki będą zawierać
parametr m
3 sie 12:54
qwerty: x1= 1/4
x2= 25/4
x3=11/4
detA= 4
za m podstawilam 1, bo mysle ze −1 podstwic nie moge, nie wime czy dobrze mysle
a co do "− dodaj warunek W≠0 czyli m≠−1, żeby móc zastosować poniższe wzory" chodzi tu tylko o
to ze wyznacznik ma byc rozny od zera?
3 sie 12:59
ite:
nie, nie tak
Masz otrzymać ogólne rozwiązanie dla każdego m≠−1, do tego potrzebny jest Wx1,
Wx2, ... itd. czyli to co napisałam w kolejnych krokach o 12:54.
Zapisz najpierw Wx1 dla układu równań z 21:15.
3 sie 13:08
qwerty: czyli zeby obliczyc Wx1 musze podstawic za m=−1?
bez podstawienia chyba sie nie da wyliczyc
wiem jak liczyc wx1,wx2,wx3
mam problem z tym co podstawic za m
3 sie 13:19
qwerty: chyba wiem..
ja musze liczyc te wyznaczniki wx,wy,wz liczyc z m i nic nie podstawiac, a pozniej jak jest
x=detwx/detA
za det A podstawic rozwiazanie tez z m?
3 sie 13:31
ite: W
x1=−m
2+5m−3
przy założeniu , że m≠−1
| | Wx1 | | −m2+5m−3 | |
mogę zapisać że x= |
| = |
| |
| | W | | (m+1)2 | |
to jest rozwiązanie ogólne, dla dowolnego m∊R\{−1}
3 sie 13:49
3 sie 13:51
qwerty: dziekuje bardzo, to juz rozumiem

i jesli wylicze juz wszystkie x1,x2,x3 to musze jeszcze
podstawiac do ukladu rownan czy same te wyniki x1,x2,x3 wystarcza zeby "dla
wyznaczonej wartosci rozwiazac ten uklad"
3 sie 13:59
ite: Rozwiązaniem układu równań będzie ta trójka liczb x1, x2, x3.
Podstawiamy do układu, gdy chcemy sprawdzić rozwiązanie.
3 sie 14:35
qwerty: dobrze, dziekuje raz jeszcze
3 sie 15:06