Kilka pytan dotyczacych rekurencji liniowych niejednorodnych
Robert: 1. Czym jest rownanie charakterystyczne?
2. Czy w jakiś sposób je wyznaczamy?
13 cze 15:00
Adamm:
mając rekurencję
yn+α1yn−1+...+αkyn−k=g(n)
wielomianem charakterystycznym nazywamy wielomian
xk+α1xk−1+...+αk
13 cze 15:12
Robert: Okej rozumiem, a mając równanie charakterystyczne i wyraz wolny jak mam wyznaczyc rozw.
szczególne
przykład:
f(n)=2*3n
x2−5x+6=0
jak wyznaczyć rozw. szczególne?
bo mam napisane:
Jeżeli f(n)=γ*βn szukamy rozw. szczególnego postaci:
an(2)=A*βn+ni gdzie i jest krotnościa β jako pierwiastka rownania char.
Jezeli β nie jest pierwiastkiem to i=0 an(2)=A*βn
I teraz nie wiem czym jest pierwiastek rownania charakterystycznego, i o co chodzi z ta
krotnoscia.
13 cze 15:42
Robert: wyliczylem ze
an(2)=A*3n*n
ale nie mam pomyslu jak wyznaczyc te A
13 cze 15:52
Robert: probujac wyznaczyc to A wyszlo mi ze 9A=9A
czyli 0=0 wiec nie wiem co zrobic. podstawiajac ze A=0
wychodzi mi ze an(2)=0
ale wiem ze A=/=0
wiec jesli wychodzi 0=0 to co robic
CHYBA ze cos zle licze, prosze o pomoc
13 cze 16:07
Mila:
Napisz zadanie, pomogę.
13 cze 16:53
Pytający:
a
n=5a
n−1−6a
n−2+2*3
n (0)
Równanie jednorodne:
a
n−5a
n−1+6a
n−2=0 (1)
Równanie charakterystyczne równania (1):
r
2−5r+6=0 //
119,
143
(r−2)(r−3)=0 (2)
Rozwiązanie ogólne równania jednorodnego (1):
a
n(j)=A*2
n+B*3
n
f(n)=2*3
n i 3 jest jednokrotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego (2), więc szukamy
rozwiązania szczególnego postaci:
a
n(s)=C*n
1*3
n
Podstawiasz do równania (0):
C*n*3
n=5C*(n−1)*3
n−1−6C*(n−2)*3
n−2+2*3
n
9Cn=15C(n−1)−6C(n−2)+2*9
C=6
a
n(s)=6n*3
n
Stąd rozwiązanie ogólne równania (0) to:
a
n=a
n(j)+a
n(s)=A*2
n+B*3
n+6n*3
n=A*2
n+(B+6n)*3
n
W zależności od podanych a
0, a
1 wyznaczysz A, B i otrzymasz rozwiązanie szczególne dla
podanych warunków początkowych.
13 cze 17:18
Robert: w tym momencie przez co podzielilismy 2 strony aby otrzymac dalszy wynik?
C*n*3n=5C*(n−1)*3n−1−6C*(n−2)*3n−2+2*3n
13 cze 17:43
Pytający:
Przez 3n−2.
13 cze 17:47
Robert: ja podzielilem przez n*3n
tez mozna?
13 cze 18:02
Robert: Mam kolejne pytanie:
czy wyznaczaniu z wart. początkowych a0,a1 to a0 tyczy się np. A a a1 tyczy się B?
czy jak to jest
13 cze 18:39
Mila:
an=A*2n+(B+6n)*3n
a0=?
a1=?
Nie widzę w tym gąszczu komentarzy. Napisz.
13 cze 19:11
Robert: pytam w ogólnym przypadku
13 cze 19:13
Mila:
Układasz układ równań.
Będę po 20.
13 cze 19:24
Mila:
a0=A*20+(B+6*0)*30
a1=A*21+(B+6*1)*31
13 cze 19:26