równanie trygonometryczne
00000: Rozwiąż równanie cos x=cos(π−x)
Mam takie rozwiązanie:
cos x=−cos x
2cos x=0
cos x=0
Moje pytanie brzmi: czemu jest tylko jedno rozwiązanie, skoro powinno być jeszcze −x
0+2kπ
i czemu przy x jest kπ skoro (chyba) przy cosinusie jest 2kπ?
7 cze 18:53
Adamm:
x=π/2+2kπ lub x=−π/2+2kπ dla pewnego całkowitego k ⇔ x=π/2+kπ dla pewnego całkowitego k
7 cze 18:55
00000: nie rozumiem
7 cze 19:04
the foxi:
podstaw k=1, k=2, k=3 itd...
| | π | | π | |
dla k=0: x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 3π | |
dla k=1: x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 9π | | 7π | |
dla k=2: x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
widzisz że rozwiązania zmieniają się co 2π dla każdej "opcji"
| | π | | 3π | | 5π | |
ale można też zapisać że zmieniają się ogólnie co π, bo masz |
| , |
| , |
| ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
więc Twój zapis nie jest zły, lecz można go krócej zapisać
7 cze 19:26
the foxi:
a czemu co kπ? hmm popatrz na wykres cosinusa

miejsce zerowe powtarzają się co π
3421
7 cze 19:28
the foxi:
ten link, przepraszam:
3421
7 cze 19:29
7 cze 19:29
00000: Dziękuję, spróbuję ogarnąć
7 cze 19:29