natalia: Przyjmijmy ze funkcje f i g są określane na zbiorze liczb rzeczywistych. Niech h(x) =
f(x) + g(x).
Odpowiedz na poniższe pytania. Uzasadnij odpowiedź.
a) czy jeśli funkcje f i g są parzyste to funkcja h też jest parzysta?
b) czy jesli funkcja f jest nieparzysta to funkcja h tez jest nieparzysta?
7 lis 10:39
Methera: a) tak, wystarczy podstawic przykladowo 2+ 4 = 6 , 2+2=4 itd
b) to zalezy od g, bo przykladowo 1 + 2 = 3 i 1 + 3 = 4, 3 + 2 = 5, 3 + 3 = 6, funkcja h
jest nieparzysta wtedy kiedy funkcja g jest parzysta.
Przynajmniej tak mi sie wydaje i tak bym to napisal.
7 lis 10:50
b.: hmm chyba o co innego chodziło
a) parzysta, bo
h(-x) = f(-x)+g(-x) = f(x) + g(x) = h(x)
b) na ogół nie, zależy od g
7 lis 18:48