3 zadanka z czworokatow liceum
tomek3: 1. dany jest trojkat opisany na okregu, jego przekatna = 7cm, promien = 3cm
oblicz pole, obwod i srodkowa trapezu
2.dany jest romb, ktorego a+h, czyli suma boku i wysokosci na ktory pada wynosi 10cm. cosinus
kąta ostrego w rombie wynosi 4/5. oblicz pole, obwod i przekatne rombu
3. udowodnij, ze dluzszą przekątną deltoidu jest średnica okręgu w który jest wpisany.
2 cze 18:31
tomek3: 1. dany jest trapez*
2 cze 18:31
2 cze 18:35
tomek3: @a7
A skąd @Eta mogła założyć, że dane kąty to 30,60,90 stopni?
2 cze 21:49
a7: nie wczytałam się, ale zaraz spróbuję spojrzeć
2 cze 21:50
2 cze 22:08
a7: przekątne deltoidu przecinają się pod kątami prostymi to też na pewno
2 cze 22:10
a7: gdyby dłuższa przekątna nie była jednocześnie średnicą to deltoid nie miałby osi symetrii, może
o to chodzi?
2 cze 22:17
a7: jeśli chodzi rozwiązanie @Ety to wzięła ona chyba pod uwagę jeden z przypadków, ale może się
odezwie to będzie wiadomo
2 cze 22:18
a7: jeżeli weźmiemy dowolny odcinek przecinający okrąg i ten odcinek ma być przekątną deltoidu to
aby miał ten deltoid oś symetrii to albo musimy wziąć na początku srednicę albo drugi z
"dorysowywanych" odcinków (pod kątem prostym do pierwszego) musi być średnicą inaczej nie
byłoby osi symetrii tego deltoidu
oś symetrii deltoidu przechodzi przez jego wierzchołki, ale to rozumiem, że było dorozumiane
https://pl.wikipedia.org/wiki/Deltoid
czy teraz już się wyjaśniło?
2 cze 22:48
tomek3: @a7 tak średnio... a nie dałoby się to w jakiś inny sposób udowodnić?
2 cze 23:28
a7: pewnie się da, ja dorzuciłam swoje trzy grosze na chłopski rozum,
tu jeszcze jeden link
https://matematykaszkolna.pl/forum/361146.html
w którym @Alky wyjaśnił zrozumialej że ponieważ mamy tam dwa kąty proste (tego deltoidu)
to przeciległa musi być średnicą,
bo kąty mają 90 stopni, a pary boków deltoidu są równe (z definicji), więc musi to być średnica
− os symetrii
teraz lepiej?
2 cze 23:39
tomek3: @a7 chodzi ci o to, że jeżeli jest przekątna deltoidu dotykająca w dwóch punktach okrąg, to
albo jest ona średnicą, albo średnicą jest odcinek przecinający ją pod kątem prostym (druga
przekątna deltoidu) tak?
ale skoro tak, to jak wykluczyć możliwość, że to właśnie ten odcinek (2 przekątna) jest
średnicą, a nie ta pierwsza przekątna?
2 cze 23:40
tomek3: post napisany przed twoim postem z 23:39
czyli wystarczy napisać, że jest kąt prosty Beta ( bo skoro na deltoidzie opisano okrąg, to
2B=180s a więc B = kąt prosty) w trójkącie prostokątnym, którego przeciwprostokątna zawsze
wynosi 2r (średnica) i zadanie full pkt?
2 cze 23:43
a7: trzeba napisać, zę "Na czworokącie można opisać okrąg wtedy i tylko wtedy,
gdy sumy miar jego przeciwległych kątów wewnętrznych są równe 180°":
(
https://matematykaszkolna.pl/strona/wzoryMatura2015.pdf)
oraz wiadomo, że deltoid to taki czworokąt który ma oś symetrii oraz pary sa siadujących
boków równe, tylko wtedy da się więc wpisać w okrąg deltoid, gdy jedna z jego przekotnych
to średnica okręgu, gdyż ta przekątna jest bokiem wspólnym trójkątów przystakjących z których
jest deltoid a te trójkaty są prostokątne, więc ich kąty proste musża
musza być oparte na srednicy okręgu
ale nie wiem czy to full pktów
2 cze 23:49
a7: jest to logiczne i wynika jedno zs drugiego jeszcze powinien byc rysunek koniecznie
2 cze 23:51
a7: trójkąty są przystające bo deltoid ma oś symetrii,
to było ale na wszelki wypadek można tam dodać drugi raz
2 cze 23:56
tomek3: a nie mozna nazwac ten deltoid ABCD i przeciecie przekatnych to S
i wtedy napisac, ze
Deltoid ABCD jest opisany na okregu, wiec suma każdej z par jego przeciwleglych katow = 180
stopni
stąd wynika, że Beta + Beta = 180 stopni, czyli Beta = 90 stopni
Stąd wynika, że trókąt ABC jest trójkątem prostokątnym opisanym na okręgu, którego
przeciwprostokątna, która jest także dłuższą przekątną deltoidu ABCD, musi być równa dwóm
promienion, czyli średnicy okręgu.
Tak też jest dobrze? i rysunek taki
http://scr.hu/0e4f1/2rs15
3 cze 00:08
3 cze 00:19
a7: tylko pisząc że jest równy dwóm promieniom czyli średnicy sugerujesz, że promienie miały tu coś
wspólnego z Twoim wywodem to bym pomineła (o tych peominiach) zostawiła o samej średnicy
3 cze 00:21
a7: i jeszcze jest trójkątem prostokatnym wpisanym! w okrąg
3 cze 00:34
a7:

Zad2.
cosα=b/a=4/5
a+h=10 a=10−h
obliczamy sinα z jedynki trygonometrycznej
sinα= 3/5
obliczamy a
sinα=h/a=3/5 a=5h/3 a=10−h h=15/4 a= 25/4
Obliczamy Pole i Obwód
P=1/2ah = 1/2a
2sinα
Obw=4a
3 cze 01:01
a7: przepraszam pomyłka we wzorach na P rombu
P=ah=a2sinα
3 cze 01:11
tomek3: dzieki. z przekatnymi sobie dalej poradze
3 cze 12:10