k
Barry: Ponawiam prośbę o zrobienie zadania

Deltoid ABCD jest wpisany w okrąg.
Udowodnij, że dłuższa przekątna deltoidu jest średnicą okręgu.
25 mar 20:16
Wazyl:

Kąt między przekątnymi jest prosty co oznacza że dłuższa przekątna jest przeciwprostokątną
ΔABC.
25 mar 20:28
Wazyl: Bzdury napisałem. Pospieszyłem się
25 mar 20:30
PW: Deltoid jest tworem symetrycznym względem prostej zawierającej dłuższą przekątną BD (to wiemy
skądinąd). W tej symetrii jeden koniec krótszej przekątnej zamienia się miejscami z drugim
końcem, nazwijmy je A i C.
Mamy więc
SBD(A) = C i SBD(C) = A.
Punkty A i C należą również do okręgu. Oznacza to, że na okręgu są dwa punkty symetryczne
nawzajem w symetrii SBD. Tym samym prosta BD jest osią symetrii okręgu, a więc odcinek BD
jest średnicą (każda oś symetrii okręgu zawiera średnicę okręgu)
25 mar 20:34
PW: Szkoda że nie widziałem rysunku Wazyla, przyjąłbym jego oznaczenia.
25 mar 20:35
Eta:

Ze związków miarowych w trójkątach "ekierkach" o kątach 30
o,60
o,90
o
x>0, |DB|=2x
√3 , |AC|=4x
| | |DB|*|AC| | | 2x√3*4x | |
2R=4x P= |
| = |
| =8√3 ⇒ x2=2 ⇒ x=√2 |
| | 2 | | 2 | |
to: 2R=........ ⇒R=...... dokończ
25 mar 20:42
25 mar 20:44
Barry: Wielkie dzięki
25 mar 20:50