deltoid
nawaleta: Jak pokazać, że dłuższa przekątna deltoidu jest średnicą okręgu opisangeo?
8 lis 19:38
PW: Dziwne pytanie. Musiałby to być specjalny deltoid.
8 lis 19:44
Alky: W czworokącie wpisanym w okrąg suma przeciwległych kątów wynosi 180°.
W deltoidzie sąsiedznie boki mają taką samą długość .
2β=180.
β=90
Przeciwległa trójkąta prostokątnego jest średnicą koła.
(β to kąt prosty trójkąta prostokątnego których masz tutaj 2 )
8 lis 19:44
Alky:

Ale oczywiście musiały to być też specjalny deltoid, bo na "latawcu" np nie opiszesz okręgu.
ja oczywiście miałęm na myśli przypadek jak wyżej.
8 lis 19:49
nawaleta: A jeśli dodam,że to oś symetrii?
8 lis 19:55
Alky: No tak. Przeciwległe tych trójkątów prostokątnych = dłuższa przekątna tego deltoidu = oś
symetrii
8 lis 19:58
PW: Ale oś symetrii deltoidu. Bez twierdzenia o sumie kątów w czworokącie wpisanym w okrąg nie
da rady nic udowodnić.
8 lis 20:05