Wyznacz współczynnik kierunkowy
reds: 3x−9y+2=0. Wyznacz współczynnik kierunkowy prostej k prostopadłej do danej prostej.
Zrobiłem tak:
y=ax+b
−9y=−3x−2/*(−1)
9y=3x+2/:9
y=3/9x + 2/9
Współczynnik kierunkowy : 3/9 ?
11 kwi 21:23
DM: chyba zapomniałeś że ma być prostopadły do tego
11 kwi 21:30
Eta:
a1=3/9=1/3 to a2=−3
11 kwi 21:32
reds: Czyli co muszę zrobić?

Poprostu odwrócić i zmienić znak? −9/3 czyli −3?
11 kwi 21:32
Jolanta: | | 9 | |
czyli prosta prostopadła ma a=− |
| a=−3 |
| | 3 | |
11 kwi 21:33
Eta:
Dokładnie tak
11 kwi 21:35
reds: Dzięki

Powiesz mi jeszcze czy dobrze obliczyłem środek?
(5,−1) i (−7,−3), Środek wyszedł mi (−1,−2) Dobrze?
11 kwi 21:38
Jolanta: a
1*a
2=−1
| | 1 | |
czyli jeżeli masz prostą np y=−2x+3 to prosta prostopadła ma a= |
| |
| | 2 | |
11 kwi 21:38
reds: @jolanta dzieki
11 kwi 21:40
Eta:

S(−1,−2) dobrze
11 kwi 21:42
Jolanta: 
środek dobrze
11 kwi 21:43
reds: A jeszcze jedno zadanko jak tak dobrze mi idzie

Oblicz długość punktu P(−2,3) od prostej l: 3x−4y+1=0
d= |3*0+(−4)*0+1|/
√32+(−4)2 = 1/
√25= 1/5
Dobrze?
11 kwi 21:45
Eta:
| | |−2*3+3*(−4)+1| | |
d= |
| = ....... |
| | √25 | |
11 kwi 21:47
11 kwi 21:47
Jolanta: x0 ,y0 to współrzędne punktu (−2,3)
11 kwi 21:49
reds: Myślałem, że jak xo to zawsze się 0 piszę

Wynik to 17/5?
11 kwi 21:49
Eta:
d=17/5=3,4
11 kwi 21:50
reds: Dzięki ^^ Mogę jeszcze jedno zadanko?
11 kwi 21:51
Eta: Dawaj
11 kwi 21:52
reds: Dana jest prosta y=5x+2.
Wyznacz prostą równoległą do danej prostej i przechodzącej przez punkt P=(1,−2)
Tego akurat nie potrafię rozwiązać bo się motam w treści
11 kwi 21:55
Eta:
k: y=5x+2 ak=5
p∥k to ap=ak=5 i P∊p
to p: y=5(x−xP)+yP
y=.................
podaj wynik .........
11 kwi 21:59
11 kwi 22:00
Eta:
To teraz sam takie zadanie
dana jest prosta y=2x−3
napisz równanie prostej do niej równoległej i przechodzącej przez punkt P(−3,2)
11 kwi 22:01
reds: co oznacza P∊p
11 kwi 22:02
reds: jeszcze tamtego nie zrobiłem
11 kwi 22:02
Eta:
P∊p −−−− czytamy punkt P należy do prostej p
11 kwi 22:03
reds: y+5x−7 ?
11 kwi 22:03
reds: *y=5x−7
11 kwi 22:03
Jolanta: proste równległe mają takie samo a
y=ax+b a=5
y=5x+b P(1.−2) x=1 y=−2
−2=5(−1)+b
3=b
y=5x+3
11 kwi 22:05
reds: mhm ja podstawiłem
y=5(x−1)−2
y=5x−7
11 kwi 22:06
Eta:
@
Jolanta ?
y=5x−7
reds ma dobrą odpowiedź
11 kwi 22:07
reds: dobrze zrobiłem?
11 kwi 22:09
Eta:
Dawaj reds to drugie zadanie, które Ci napisałam w poście o 22:01
11 kwi 22:09
Eta:
Baaaaardzo dobrze
11 kwi 22:10
Jolanta: Faktycznie

nie wiem jakim cudem −1 wzięłam
11 kwi 22:10
Eta:
11 kwi 22:10
reds: y=2x−3 P(−3,2)
w.kierunkowy = 2
y=2(x+3)+2
y=2x+5+2
y=2x+7
11 kwi 22:13
Eta:
A ile to jest : 2*3 ?
popraw......
11 kwi 22:14
reds: Taki błąd

y=2x+6+2
y=2x+8
11 kwi 22:15
Eta: Nie rób takich błędów na maturze! bo to
11 kwi 22:17
reds: Akurat matura w tym roku
11 kwi 22:17
reds: Jeszcze jakieś zadanie bym rozwiązał O.o
11 kwi 22:18
Eta:
Teraz ok

To następne takie
Dana jest prosta y= −3x+5
Napisz równanie proste prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt A(−3,−3)
11 kwi 22:19
reds: y=−3+5 A(−3,−3)
w.kierunkowy prostej prostopadłej jest odwrotny i przeciwny czyli 1/3.
y=1/2(x−3)−3
y=1/2x − 3/2 − 3
y=1/2 x −3 i 3/2?
11 kwi 22:23
Eta:
Źle popraw jeszcze raz ( nie rób takich błędów) skąd wytrzasnąłeś 1/2
11 kwi 22:24
reds: serio..

y=1/3(x−3)−3
y=1/3x−1−3
y=1/3x−4
11 kwi 22:25
Eta:
źle !
y=1/3( x−xA)+yA
y=..................
11 kwi 22:26
reds: y=1/3(x+3)−3
y=1/3x+1−3
y=1/3x−2
powinienem sprawdzać wszystko 3x
11 kwi 22:29
Eta:
Teraz jest ok !
11 kwi 22:29
reds: uff

Teraz czuję się mądry z matematki

DZIĘKI
11 kwi 22:30
Eta:
11 kwi 22:31
reds: y=2/3x+2 prosta prostopadła, punkt P=(−2,7)
y=−3/2(x+2)+7
y=−3/2x−3+7
−3/2x+4
11 kwi 22:34
Krzysiek60:

dobrze
11 kwi 22:39
reds: dzięki wielkie
11 kwi 22:40
Eta: No to w nagrodę .... łap
11 kwi 22:44
reds: Dzięki ale nie będę jadł na noc
11 kwi 22:45
Krzysiek60: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
11 kwi 23:14