zadanie z geometrii analitycznej
wariatmaturalny: proszę o pomoc w zadaniu
Jeżeli A = (4,3m) i B = (0, −5m) to prosta AB tworzy z osią x kąt 120 stopni gdy:
11 mar 22:06
Basia:
| | −5m−3m | |
aAB = |
| = tg(120) |
| | 0−4 | |
| −8m | |
| = tg(180−60) = −tg60 |
| −4 | |
2m = −
√3
11 mar 22:09
Krzysiek60: teraz policzysz sobie co potrzebme
11 mar 22:10
wariatmaturalny: a podpowiecie skąd ten wzór?
11 mar 22:14
11 mar 22:19
Krzysiek60:

a= wspolyczynnik kierunkowy prostej
Wiesz ze a= tangens kąta nachylenia prostej AB do osi OX
| | y | | yB−yA | |
wiesz ze tgα= |
| = |
| |
| | x | | xB−xA | |
11 mar 22:27
Krzysiek60: dobry wieczor
Aniu
11 mar 22:36
aniabb: witaj Krzysiu
11 mar 22:45