ciagi
sxl: Oblicz wartość wyrażenia
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2n | |
b) ( |
| + |
| +...+ |
| )* |
| |
| | 2 | | 4 | | 2n | | 2n−1 | |
Są to zadania z zastosowań ciągu arytmetycznego i geometrycznego.
| | 1 | |
Poprawne odpowiedzi to: a) |
| , b) 1 |
| | 10 | |
Jakieś propozycje?
5 mar 17:11
5 mar 17:18
sxl: Znam wzory. Stosując je nic sensownego mi nie wychodzi. Stąd moje pytanie.
5 mar 17:19
Adamm: To pokazuj jak je stosujesz.
5 mar 17:20
sxl: np. a) mam ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 1 i n−tym wyrazie n. Różnica wynosi 1. Zatem
suma teoretycznie wynosi n, dzieląc przez mianownik − w życiu nigdy nie wyjdzie 1/10.
5 mar 17:20
Adamm:
pokaż jak zastosowałeś/łaś wzory
popatrz się na wzór, przemyśl wszystko jeszcze raz
5 mar 17:22
sxl: Okej, pierwsze chyba zrobiłam. Wkradł mi się błąd rachunkowy.
A jeśli chodzi o podupunkt b) to jest to ciąg geometryczny? Nie mam podanego trzeciego wyrazu,
więc teoretycznie mogą być oba − ale ten n−ty wyraz mam wrażenie że jednak wskazuje na
geometryczny. To prawda?
5 mar 17:25
sxl: Mówię o tym nawiasie oczywiście.
5 mar 17:25
Adamm:
skoro = 1 to jest ciągiem geometrycznym, tak
a poważnie
chodzi ci o 1/2+1/4+...+1/2n
ten też nie jest geometryczny
1/2n − ten już tak
1/2+1/4+...+1/2n to SUMA ciągu geometrycznego
5 mar 17:27
Adamm:
kropki to zapis typu "domyśl się", często zależy od kontekstu
5 mar 17:28
sxl: Czyli w b) mam:
a
1 = 1/2
q = 1/2
Zatem
Sn = a
1 * q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| * |
| n−1 = |
| n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli podstawiając to do tego wyrażania z treści to mam:
I co dalej?
5 mar 17:33
5 mar 17:34
sxl: | | 1 | |
Okej. Czyli Sn = 1 − |
| . Teraz podstawiam to do wyrażania z treści, czyli |
| | 2n | |
5 mar 17:36
sxl: I co z tym dalej?
5 mar 17:38
Adamm: Sn − dobrze
wyrażenie − źle
5 mar 17:39
sxl: Chodzi o brakujący nawias?
5 mar 17:41
Adamm: tak, ten nawias jest bardzo ważny, bo bez niego interpretacja jest zupełnie inna
5 mar 17:42
sxl: | | 1 | |
Dobrze. Wydaje mi się, że mogę to wymnożyć teraz i otrzymam wówczas U{2n − |
| *2n}{2n |
| | 2n | |
− 1}.
| | 2n − 2−n*2n | |
Zamieniam 1/2 na 2−1, czyli mam |
| . |
| | 2n − 1 | |
Teraz mam pewną wątpliwość: 2
−n * 2
n jest równe 2
0? Czyli 1? Teoretycznie się zgadza, ale
nie jestem przekonana do tego ostatniego kroku.
5 mar 17:46
Adamm:
20=1
czyli tak, i tak
5 mar 17:47
sxl: Super. Dziękuję bardzo! Przede wszystkim za poświęcony czas, a nie za gotowe rozwiązanie.
Naprawdę bardzo, bardzo dziękuję
5 mar 17:50