Jak zrobić sprawdzanie dzielenia wielomianów
Dominik: x3−5x+1) : (x2+x+2) = x−1 reszta −6x+3
Jak zrobić sprawdzanie dzielenia wielomianów czy się zgadza wynik?
29 sty 13:25
P.11.144: najpredzej to wpisz do wolframa
29 sty 13:26
P.11.144: Wolfram potwierdzil wynik
29 sty 13:33
Dominik: Ale nie chodzi mi o to tylko o rozpisanie
29 sty 13:33
Dominik: co mnożę przez co i co dodaje
29 sty 13:33
ite: (x2+x+2) *( x−1)+(−6x+3) obliczasz i sprawdzasz,czy wynik jest równy x3−5x+1
29 sty 13:35
P.11.144: Juz masz napisane .
29 sty 13:36
P.11.144: Dominik to jest tak samo jakbys dziel na liczbach
wezmy przyklad
25 : 4= 6 i r 1 bo 6*4+1=25
29 sty 13:45
30 sty 00:58