funkcja liniowa
dzeku: 1. Rozwiaz uklad rownan:
| ⎧ | 3|x| + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − |y| = 4 |
|
2. W zalezności od parametru k rozwiaz uklad równań:
| ⎧ | k2x + (k+2)y = 8 | |
| ⎩ | x + y = k |
|
10 sty 19:15
10 sty 19:23
dzeku: @5−latek dzieki wielkie! Zapomnailem o wyznacznikach calkowicie, a w tym 1szym jak najlepiej
sobie to rozpisać?
10 sty 19:24
10 sty 19:36
5-latek: ≤≤Juz pisze
zastosuj definicje wartosci bezwzglednej
jesli x≥0 i y≥0
wtedy
{3x+2y=1
{2x−y=4
Rozwiaz ten uklad i zobacz czy rozwiazania go spelniaja
| | 9 | | 10 | |
np tutaj wyjdzie x= |
| i jest OK bo x≥0 ale y= − |
| i nie jest ok bp ma byc y≥0 |
| | 7 | | 7 | |
dla x<0 i y<0
{−3x+2y=1
{2x−(−y)=4
tak samo sprawdz rozwiazania
dla x≥0 i y<0
{3x+2y=1
{2x−(−y)=4
dla x <0 i y≥0
−3x+2y=1
{2x−y=4
Wszedzie musisz sprawdzic rozwiazania
10 sty 19:40