PROblem
TOmek: Rozwiąż układ równań
Próbowałem jednym sposobem ale nie wyszło. Czekam na Wasze propozycje.
16 sie 15:10
Vax: 2 równanie jest równoważne |y| = 2x−4 czyli musi zachodzić 2x−4 ≥ 0 ⇔ x ≥ 2 > 0
| | 5 | |
Teraz z 1, 1 = 3|x|+2y ≥ 6+2y ⇔ y ≤ − |
| < 0 i nasz układ przyjmuje postać: |
| | 2 | |
{3x + 2y = 1
{2x + y = 4
Skąd łatwo dostajemy
{x = 7
{y = −10
16 sie 15:34
TOmek: Jednak Twój sposób jest dla mnie niejasny, więc mam pytanko co do mojego pomysłu:
dla x>0
dla y>0
3|x|+2y=1 ⇒ 3x+2y=1
2x−|y|=4 ⇒ 2x−y=4
−−−−−−−−−−−
dla x<0
dla y<0
3|x|+2y=1 ⇒−3x−2y=1
2x−|y|=4 ⇒ −2x+y=4
−−−−−−−−−−−−
dla x>0
dla y<0
−−−−−−−−−−−−−
dla x<0
dla y>0

?
16 sie 15:51
rumpek: | ⎧ | 3|x| + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − |y| = 4 |
|
1
o x≥0 ∧ y≥0
2
o x<0 ∧ y≥0
3
o x≥0 ∧ y<0
4
o x<0∧ y<0
Tyle na ten temat − 4 przypadki i na pewno wyjdzie
16 sie 16:01
Wezyr:
Macie racje 4 przypadki i wszystko wyjdzie jak należy.
Tylko małe ale, nikomu z Was nie chciało się policzyć do końca (ciekawe dlaczego?).
Odpowiedź narzuca się sama patrząc na rozwiązanie Vaxa krótkie, logiczne i bez zbędnego
liczenia.
16 sie 16:05
TOmek: tylko nie każdy potrafi wpaść na takie szybkie rozwiązanie.
Dzieki pięknie
16 sie 16:07
TOmek: mam jeszcze pytanie , bo troszeczkę sie zagubiłem:
jeśli:
3|x|+2y=1
dla
x<0
y<0
3*(−x)+2(−y)=1
tak?
16 sie 16:10
rumpek:
Dla warunku
4
o x<0 ∧ y < 0
Będzie:
16 sie 16:12
rumpek: Może zapisze poszczególne warunku:
dla warunku
1
o x≥0 ∧ y ≥ 0
2
o x≥0 ∧ y < 0
3
o x<0 ∧ y≥0
| ⎧ | −3x + 2y = 1 | |
| ⎩ | 2x − y = 4 |
|
4
o zapisałem wyżej
Mogą być jakieś literówki
16 sie 16:16
TOmek: czyli musze zapamiętać ,ze zmieniamy tylko znak przy wartosci bezwzględnej gdy; np: gdy
x<0
y<0
3|x|+2y=1 ⇒ 3(−x)+2y=1 ⇒ −3x+2y=1
2x−|y|=4 ⇒ 2x−(−y)=4 ⇒ 2x+y=4
Dzieki wielkie
16 sie 16:20
Trivial:
Naprawdę nie ma sensu rozbijać na milion przypadków, skoro można bez tego.
16 sie 16:21
rumpek: Trivial: Można ale wpierw lepiej nauczyć się podstaw

Co z czego się wzieło
16 sie 16:22
TOmek: Jestem zbyt ubogi wiedzą i doswiadczeniem, by brać taki przykład na skróty, wole w tym
przypadku "schemacik"
16 sie 16:23
Trivial:
Rozbijanie na przypadki rzeczywiście zawsze działa, ale jest bardzo pracochłonne! Kiedy tylko
jest możliwość trzeba omijać to szerokim łukiem.
16 sie 16:28
TOmek: Spróbuje rozkminić sposób Vax'a jak wróce z treningu
16 sie 16:29
Trivial:
Sposób Vaxa jest rodzajem wyznaczania dziedziny przed próbą rozwiązywania układu.

Skoro już
mamy dziedzinę możemy trochę uprościć (nie zawsze, ale w tym wypadku tak).
16 sie 16:30