Rozwiązania wielomianu w zależności od m
Grzegorz: Hej, mam problem ze zrozumieniem tego zadania:
(chyba jest już w archiwum bo nie da się odpowiedzieć bezpośrednio)
https://matematykaszkolna.pl/forum/202900.html
Odpowiedź do zadania to:
Dla m>2 funkcja f ma 3 miejsca zerowe, a dla m≤2 funkcja f ma jedno miejsce zerowe.
Wpisuję to równanie dokładnie z parametrem do programu rysującego funkcje i ewidentnie pokazuje
że funkcja
ma 3 miejsca zerowe gdy m>5 i jedno gdy m≤0, więc inaczej niż w odpowiedzi.
Czy na pewno to zadanie jest rozwiązane poprawnie?
22 gru 23:04
Grzegorz: *jedno gdy m≤5
22 gru 23:05
iteRacj@:
Jak PW będzie na forum, to odpowie na pewno i wyjaśni.
Ja mam tylko spostrzeżenie: w tym, co piszesz jest jedna nieścisłość:
dla m=5 funkcja f(x)=x3−(m−2)x+2 ma postać
f(x)=x3−3x+2= x3−x2+x2−x−2x+2= (x−1)(x2+x−2) = (x−1)2(x+2)
więc wielomian ma dwa pierwiastki dwukrotny 1 i jednokrotny −2
22 gru 23:47
Basia : Nie jest rozwiązane poprawnie, ale nie jest też tak jak napisałeś.
Poprawnie jest tak:
dla m<5 jedno
dla m=5 dwa
dla m>5 trzy
Po narysowaniu wykresu funkcji x3+2 widać że:
dwa punkty wspólne ma styczna do krzywej w punkcie 1
Jej współczynnik kierunkowy = 3 bo
f'(x)= 3x2 i f'(1)=3
czyli dla m−2=3 czyli dla m=5 mamy dwa punkty wspólne
dla mniejszych jeden, dla większych trzy.
22 gru 23:56
Basia : Piszę z komórki. Jutro jeszcze to sprawdzę porządnie, bo coś mi się zdaje, że jeszcze trzeba
rozważyć styczną w punkcie −1.
Może być jeszcze trochę inaczej.
23 gru 00:00
23 gru 00:02