matematykaszkolna.pl
Rozwiązania wielomianu w zależności od m Grzegorz: Hej, mam problem ze zrozumieniem tego zadania: (chyba jest już w archiwum bo nie da się odpowiedzieć bezpośrednio) https://matematykaszkolna.pl/forum/202900.html Odpowiedź do zadania to: Dla m>2 funkcja f ma 3 miejsca zerowe, a dla m≤2 funkcja f ma jedno miejsce zerowe. Wpisuję to równanie dokładnie z parametrem do programu rysującego funkcje i ewidentnie pokazuje że funkcja ma 3 miejsca zerowe gdy m>5 i jedno gdy m≤0, więc inaczej niż w odpowiedzi. Czy na pewno to zadanie jest rozwiązane poprawnie?
22 gru 23:04
Grzegorz: *jedno gdy m≤5
22 gru 23:05
iteRacj@: Jak PW będzie na forum, to odpowie na pewno i wyjaśni. Ja mam tylko spostrzeżenie: w tym, co piszesz jest jedna nieścisłość: dla m=5 funkcja f(x)=x3−(m−2)x+2 ma postać f(x)=x3−3x+2= x3−x2+x2−x−2x+2= (x−1)(x2+x−2) = (x−1)2(x+2) więc wielomian ma dwa pierwiastki dwukrotny 1 i jednokrotny −2
22 gru 23:47
Basia : Nie jest rozwiązane poprawnie, ale nie jest też tak jak napisałeś. Poprawnie jest tak: dla m<5 jedno dla m=5 dwa dla m>5 trzy Po narysowaniu wykresu funkcji x3+2 widać że: dwa punkty wspólne ma styczna do krzywej w punkcie 1 Jej współczynnik kierunkowy = 3 bo f'(x)= 3x2 i f'(1)=3 czyli dla m−2=3 czyli dla m=5 mamy dwa punkty wspólne dla mniejszych jeden, dla większych trzy.
22 gru 23:56
Basia : Piszę z komórki. Jutro jeszcze to sprawdzę porządnie, bo coś mi się zdaje, że jeszcze trzeba rozważyć styczną w punkcie −1. Może być jeszcze trochę inaczej.
23 gru 00:00
23 gru 00:02