zbadać liczbę rozwiązań wielomianu w zależności od parametru m
kasiaszek: Dana jest funkcja f(x)=x3−(m−2)x+2
Zbadaj liczbę pierwiastków równania f(x)=0 w zależności od parametru m.
8 maj 22:46
Basia: na pewno tam jest x3 ?
8 maj 22:48
kasiaszek: tak, to jest zadanie w dziale wielomianów
8 maj 22:50
Basia: metodami szkolnymi tylko graficznie, a i to nie będzie łatwo
jesteś pewna, że czegoś nie pominęłaś w treści tego zadania ?
8 maj 23:26
kasiaszek: jest do tego podpunkt a jeszcze: dla m=1 rozwiązać równanie f(x)=8(x+1), a tamto jest
podpunktem b
9 maj 00:17
Basia: coś pokręciłaś; przecież dla m=1 to będzie
f(x) = x3−(−1)x+2 = x3+x + 2 a nie 8(x+1)
9 maj 01:38
ZKS:
Basia chodzi chyba o to że dla m = 1 masz rozwiązać równanie f(x) = 8(x + 1) więc
x3 − (1 − 2)x + 2 = 8(x + 1)
x3 + x + 2 = 8x + 8
x3 − 7x − 6 = 0.
9 maj 10:26
PW: Rozwiązanie problemu 1.
Jeden pierwiastek jest zawsze, niezależnie od m (wielomian nieparzystego stopnia ma co najmniej
jeden pierwiastek rzeczywisty). Oznaczmy ten pierwiastek symbolem a. Jest więc
(1) x
3−(m−2)x+2=(x−a)(x
2+bx+c)
Po wymnożeniu i przyrównaniu współczynników widać, że b=a (wynika to z faktu, że współczynnik
przy x
2 jest równy 0). Przyrównanie wyrazów wolnych daje
2 = − ac
(a≠0, co wynika z faktu, że f(0)≠0).
Zastosowanie tych informacji pozwala zapisać
| | 2 | |
(3) f(x) = (x−a)(x2+ ax − |
| ), |
| | a | |
przy czym wyróżnik Δ funkcji kwadratowej w (3) jest równy
Spójrzmy inaczej na równanie f(x)=0. Jest ono równoważne równaniu
(5) x
3+2 = (m−2)x,
a więc szukanie miejsca zerowego a funkcji f można opisać jako szukanie pierwszej współrzędnej
wspólnego punktu wykresów funkcji g(x)=x
3+2 i h(x)=(m−2)x.
Znajomość przebiegu funkcji g i funkcji liniowej h w zależności od znaku współczynnika
kierunkowego (m−2) pozwala stwierdzić, że:
w tym miejscu warto umieścić wykresy − dwie ilustracje dla (*) i (**)
(*) jeżeli m−2>0, to a<−2 (wykresy g i h przecinają się w punkcie leżącym po lewej stronie
miejsca zerowego x
0=−2 funkcji g),
(**) jeżeli m−2<0, to a∊(−2,0),
(***) jeżeli m=2, to równanie (5) ma postać x
3−2=0, a więc jedynym miejscem zerowym funkcji f
jest liczba −2.
Jak łatwo zauważyć w wypadku (*) jest Δ>0 (licznik i mianownik są liczbami ujemnymi), a więc
funkcja (1) ma trzy miejsca zerowe. W wypadku (**) jest Δ<0 (licznik dodatni, mianownik
ujemny), a więc funkcja (1) ma tylko jedno miejsce zerowe.
Odpowiedź. Dla m>2 funkcja f ma 3 miejsca zerowe, a dla m≤2 funkcja f ma jedno miejsce zerowe.
9 maj 10:46
kasiaszek: dzięki bardzo PW
9 maj 13:01
PW: Cała przyjemność, nareszcie coś niebanalnego
9 maj 17:36