Oblicz najmniejsze pole powierzchni
Adrian: Puszka w kształcie walca ma mieć pojemność 500cm3. Przy jakich wymiarach ilość zużytej blachy
(pole powierzchni całkowitej) jest najmniejsza? Wynik zaokrąglij do 1 mm.
27 lis 19:50
Eta:
P
'(r)=..................
i licz dalej
27 lis 19:58
Adrian: Szto ty gawarisz?
27 lis 20:01
Adrian: Jak obliczyć pochodną z 2πr2?
27 lis 20:11
Eta:
4πr
27 lis 20:13
Adrian: A ten ułamek pod wzór na pochodną podstawić?
27 lis 20:13
27 lis 20:14
Eta:
P
'(r)=0 .....................
27 lis 20:15
Adrian: Eta, muszę stwierdzić ,że teraz to kompletnie mi namąciłaś w głowie
27 lis 20:17
27 lis 20:18
Adrian: Tzn. już ogarnąłem te wzory, ale nie rozumiem.. skoro już obliczyliśmy pochodną to dlaczego
robimy to drugi raz i dlaczego jest tam 0?
27 lis 20:20
Eta:
Masz zadania optymalizacyjne ........ a pochodnych nie umiesz liczyć?
27 lis 20:20
27 lis 20:21
Adrian: Jakby to powiedzieć... Mam rozszerzoną matematykę, a potrafię liczyć tylko najprostsze zadania
z pochodnych. Muszę to na jutro zrobić bo jak nie to jedyneczka dla prezydenta.
27 lis 20:23
Eta:
Do dzieła

...... ucz się do białego rana
27 lis 20:25
Adrian: Mamoooo nie bądź taka..
27 lis 20:27
Adrian: Nie no, tak serio to wychodzi na to ,że muszę jeszcze tutaj równanie zrobić tak?
27 lis 20:30
Eta:
Łap .........

cobyś miał siłę do ........ rana
27 lis 20:30
27 lis 20:31
Adrian: | | 250 | |
r=3√ |
| Idę w dobrą stronę?  |
| | π | |
27 lis 20:35
Eta:
Nawet w bardzo dobrą

Działaj dalej wzoruj się na rozwiązaniu na tym linku.................
za π≈3,14 ( bo wynik masz podać z dokładnością do 1mm
27 lis 20:39
Adrian: r≈43mm?
27 lis 20:45
Adrian: No i teraz mogę obliczyć H.
H≈8,6 cm
r≈43 mm
27 lis 20:50