Zad
Sophie: cos4x+cos2x
24 lis 21:09
kochanus_niepospolitus:
... = 2cos(3x)cosx
24 lis 21:11
5-latek: Zastosuj wzor cosα+cosβ= i napisz co wyszlo
24 lis 21:11
Sophie: =0 tam jest
24 lis 21:11
Sophie: Jakiego wzoru ?
24 lis 21:18
24 lis 21:19
Sophie: 2cos2x 3x
24 lis 21:23
Sophie: Bez jedynego x
24 lis 21:23
5-latek: cos4x+cos2x=
policz to ze wzoru
cosα+cosβ = masz go tam
α= 4x β= 2x
24 lis 21:25
Sophie: Wychodzi 2 cos3xcosx=0
24 lis 21:27
5-latek: Teraz
2cos(3x)*cosx =0
Teraz zeby to wyrazenie bylo rowne 0 to musi byc albo
2cos(3x)=0 lub cosx=0
Potrafisz rozwiazac te rownania ?
24 lis 21:31
Sophie: Korzystac z potrójnego cosinusa
24 lis 21:40
5-latek: ja juz nie wiem co myslec .
czy ty udajesz czy naprawde nie potrafisz ?
24 lis 21:43
Sophie: 3/2 pi + 2k pi
24 lis 21:51
Juan: Sophie, najpierw poczytaj, a pozniej bierz sie za reszte.
24 lis 21:51
Juan: gdzie takie trudne przyklady podaja?
24 lis 21:52
Sophie: X=3/2 +2 k pi
24 lis 21:55
Sophie: To juz nwm
24 lis 21:55
5-latek: Wez przed oczy wykres y=cos x i zbacz ze cosx=0 dla x= π/2+kπ
czyli cosx=0 to x= π/2+kπ
teraz
2cos(3x)=0
cos(3x)=0
3x= π/2+kπ
x= U{π/6}+kπ/3
24 lis 21:56
24 lis 22:01
Eta:
cos(4x)=2cos
2(2x)−1
i mamy równanie:
2cos
2(2x)+cos(2x)−1=0 , Δ=9 ,
√Δ=3
| | 1 | |
cos(2x)= |
| v cos(2x)= −1 |
| | 2 | |
................................
i po b
ólu
24 lis 22:18
Sophie: To lepiej sie na pamiec nauczyc podwojonego,potrojonego i 4x sinusa i cosinusa
24 lis 22:32
Mila:
Oj, grymasisz dziewczynko, podziękuj za rozwiązanie i zapamiętaj :
sin(2α), cos(2α) i naucz się stosować.
24 lis 23:48